Tjinuskipäron

Tjinuskipäron
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tjinuskipäron

7 ingredienser

Tjinuskisås är helt enkelt en kolasås. När man kokar ihop grädde och socker får man en härligt sötseg sås som stelnar när den svalnar. Servera päron och kolasås med glass. Såsen brukar oftast serveras tillsammans med frysta lingon eller tranbär, då mötet mellan varmt/kallt och sött/surt blir extra gott tillsammans.

Ingredienser

portioner
  • 6 fasta päron
  • 3 dl strösocker
  • 7 dl vatten
  • 5 hela nejlikor
  • 1 kanelstång

Sås:

  • 4 dl mellangrädde
  • 3 dl strösocker

Gör så här

  1. Koka grädde och socker utan lock tills såsen tjocknar, rör i botten under tiden.
  2. Koka upp vatten, socker och kryddor, rör så att sockret smälter.
  3. Skala päronen och sjud dem under lock tills de är lagom mjuka.
  4. Låt dem rinna av. Servera med såsen över.