Tjäderfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås

Tjäderfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås
Foto: Tv4

Tjäderfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås

Av: Emil - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Festlig huvudrätt på tjäderfilé serverad med hasselbackspotatis och kantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 6-9 potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ost, riven

Tjäderbröstfilé

  • Tjäderbröstfilé
  • soja
  • olja
  • honung
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • smör

Kantarellsås

  • 1 l kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk fond
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Till servering

  • rökt sidfläsk
  • lingon

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen och lägg den i en träslev och skär potatisen så att den nästan skärs genom helt, i tunna skivor.
  2. Krydda potatisen och ställ in den i ugnen på 225 grader, och ta ut den och pensla med smör med jämna mellanrum.
  3. Den är klar efter cirka 40 minuter i ugnen eller när potatisen är mjuk.

Träderbröstfilé

  1. Blanda soja, olja, honung, salt, peppar och timjan till en marinad och låt köttet dra i två dygn.
  2. Bryn sedan köttet i smör i en stekpanna så det får färg (cirka 5 minuter) och ställ in det i ugnen tills det blir klart invändigt, cirka 30 minuter.
  3. Tärna också sidfläsket och stek det i stekpannan 3-4 minuter.

Kantarellsås

  1. Skär kantarellerna i både stora och små bitar. Finhacka löken.
  2. Stek svampen i pannan utan smör så att den vattnas ur.
  3. Tillsätt smöret och löken. Låt detta fräsa ihop innan du tillsätter fond, vin och grädde.
  4. Låt sedan sjuda ungefär en halvtimme, smaka av med salt och peppar.
  5. Serveras med det rökta sidfläsket och lingonsylt.