Brandgul morotssoppa

Brandgul morotssoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Brandgul morotssoppa

Av: Titti Erksell Barker

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

40 min

En väldigt god, vacker och enkel morotssoppa serverad med basilika-crème fraiche.

Ingredienser

portioner
  • 1 l grönsaksbuljong
  • ev 2 orange paprikor, kan uteslutas (eller gula paprikor)
  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • smör, att steka i
  • 0,5 apelsin, pressad (eller efter smak)
  • örtsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 krm cayennepeppar

Basilika-crème fraîche:

  • 0,2 kruka basilika
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, grillvärme. Koka upp buljongen. Lägg in paprikorna och grilla tills skalet bubblar sig, cirka 10 minuter. Vänd på dem några gånger. Ta ut, dra av skalet och ta ur kärnorna.
  2. Skala och skär morot, lök och potatis i större bitar. Fräs dem i lite smör och lägg ned i buljongen. Koka tills de är mjuka, cirka 15 minuter.
  3. Kör allt slätt i mixer, eventuellt med paprikorna. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med pressad apelsin, salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer vätska. Om paprika utesluts, tillsätt mer morot eller potatis.
  4. Gör basilika-crème fraîchen: Mixa basilikan i lite vatten och blanda den sedan med crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan och låt alla ringla basilikarippel i egna mönster över soppan.