Tiramisutårta med citrus

POPULÄRT
Tiramisutårta med citrus
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
My Sundberg
My Sundberg

Tiramisutårta med citrus

20 ingredienser

Våningstårta med smak av tiramisu. Fylld med mascarponekräm, espresso och citrusgrädde.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Bottnar

  • 5 ägg [300 g]
  • 250 g strösocker
  • 90 g vetemjöl
  • 90 g potatismjöl
  • 15 g kakao
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 krm salt

Mascarponekräm

  • 2 ägg
  • 50 g strösocker
  • 2 msk cointreau
  • 200 g mascarpone

Citrusgrädde

  • 4 apelsiner
  • 20 g strösocker
  • 6 mandariner
  • 750 g vispgrädde

Dekoration

  • 400 g mörk choklad
  • kakao, att pudra över

Bottenpensling

  • 200 g espresso
  • 3 msk cointreau

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda formar, ca 20 cm och 16 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker tills det blir poröst. Sikta försiktigt i mjöl, potatismjöl, bakpulver, kakao, frön från vaniljstång och salt. Vänd samman tills smeten precis går ihop. Grädda bottnarna tills de är gyllenbruna och ger torr sticka, ca 20-30 min mitt i ugnen.

Mascarponekräm

  1. Separera äggen. Vispa äggulor och socker poröst, tillsätt cointreau och blanda till sist i mascarpone. Vispa 2 äggvitor hårt och vänd ner dessa i smeten. Ställ i kyl tills montering.

Citrusgrädde

  1. Riv skalet från apelsinerna och blanda med socker. Skala de fyra apelsinerna och dela fruktköttet i bitar. Skala även 6 mandariner och skär i bitar, ställ åt sidan. Vispa 750 g grädde och blanda i socker och citrusskalet, kyl.

Dekoration

  1. Temperera chokladen genom att smält 250 g mörk choklad. Finhacka 150 g mörk choklad, lägg i en skål. Häll den varma chokladen (ca 50 grader) över den hackade chokladen och rör tills chokladen är len och glansig. Chokladen får inte överstiga 32 grader. Lägg en klick choklad på ett bakplåtspapper och dra sen skeden igenom dem för att skapa ett chokladblad, se till att bladet blir ca 10 cm långt. Upprepa med resterande del av chokladen.

Bottenpensling

  1. Blanda god espresso och cointreau. Ju godare kaffe desto godare tårta.

Montering

  1. Dela båda bottnarna i 3 lager och pensla på espressoblandningen vid varje nytt lager. Lagren är likadana på den övre och undre våningen.
  2. Lager 1; Bred ut citrusgrädde och toppa med ett rikligt lager apelsin- och mandarinbitar.
  3. Lager 2; Bred ut mascarponekrämen. Sätt fyra stycken sugrör eller träpinnar i mitten av den större tårtan för stadga. Ställ den mindre tårtan ovanpå den större. Kyl tills krämerna satt sig, minst 1 h.
  4. Täck hela tårtan med ett tunt lager citrusgrädde. Fyll en spritspåse med den resterande mängden citrusgrädde och spritsa med en rund 1,5 cm tyll toppar på det översta lagret och runt basen av den mindre våningen. Därefter placeras chokladbladen runt om tårtan och det hela pudras med kakao. Dekorera med apelsinzest samt apelsin- och mandarinbitar.