Indiskinspirerad sås med kokos och mandel

Indiskinspirerad sås med kokos och mandel
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Indiskinspirerad sås med kokos och mandel

17 ingredienser

30 min

Den goda indiska såsen serveras med rostad pumpa och sötpotatis samt kycklingspett med sparris.

Se fler recept från

Tinas sommarkök

Ingredienser

portioner

Pumpa

  • 500 g butternutpumpa (eller muscatpumpa)
  • 2-3 sötpotatisar

Gryta

  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 1-2 klyftor vitlök, skalade
  • 2 msk olja, att steka i, valfri sort
  • 2 tsk curry
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kardemumma
  • 2 tsk paprikapulver
  • 5 dl kokosmjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Spett

  • 3 kycklingbröst
  • 8 gröna sparrisar
  • 8 grillspett, i blöt

Gör så här

Pumpa

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala pumpan och sötpotatisen, skär dem i klyftor, lägg på en plåt.
  3. Ringla över olivolja, salta och peppra och baka den i ugnen i cirka 20-30 minuter.

Grytan

  1. Lägg morötter, lök, mandel och vitlök i en matberedare.
  2. Mixa rejält tills en gryning massa.
  3. Sätt en stekpanna på spisen, svetta på grönsakshacket i lite olja.
  4. Blanda i kryddorna.
  5. Häll på hälften av kokosmjölken, låt sjuda i cirka 15 minuter, späd med resterande kokosmjölk allteftersom det tjocknar.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Spetten

  1. Skär kycklingen tvärs över i 4 bitar, dela varje sparris i 2 bitar.
  2. Trä upp på två träspett tillsammans med sparrisen.
  3. Salta och peppra, grilla.
  4. Lägg upp i djupa tallrikar - några skedar av grytan, bitar av den bakade pumpan och sötpotatisen, lägg kycklingspettet på toppen.