Oxfilé med ugnstomater och bearnaise

Oxfilé med ugnstomater och bearnaise
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Oxfilé med ugnstomater och bearnaise

Av: Tina Nordström

Från: Tinas cookalong 1

13 ingredienser

En riktig klassiker!

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (ca 200-230 g per person)
  • 20 körsbärstomater
  • 0,5 msk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök, krossad med skal och allt
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk torkad dragon
  • 4 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 200 g smör, skirat
  • 1 kruka färsk dragon [ca 20 g]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg tomaterna i en skål och strö över sockret. Lägg i vitlöksklyftan, salta och dra över svartpeppar från kvarn. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
  3. Såsen: Svetta på löken med kryddorna, häll på vinägern och låt det koka ihop tills ca 1 msk återstår, häll i 1 msk vatten.
  4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna. Vispa i en minut. Häll i smöret med en tunn stråle, vispa hela tiden. När allt smör är i, lägg i den hackade dragonen. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Smält smör och olja. När smöret tystnar. Lägg i oxfilén, salta och peppra. Bryn ca 3-4 minuter på varje sida.
  6. Lägg tomaterna i botten på tallrikarna, lägg oxfilen på toppen och avsluta med såsen.