Sur hälleflundra med fänkålsråkost
Sur hälleflundra med fänkålsråkost
18 ingredienser
30 min
”Sur” hälleflundra som serveras med fänkålsråkost och riven pepparrot. En jättegod utmanare till den inlagda sillen på julbordet.
Se fler recept fårn
Ingredienser
Hälleflundra
- 300 g färsk hälleflundra
- 0,5 dl salt
- 5 dl vatten
Hälleflundra i ättikslag
- Hälleflundra, i saltlag
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 rödlök, tunt skivad
- 1 morot, tunt skuren
Citrondressing
- 1 dl grädde
- 0,5 citron
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 1 krm strösocker
Råkostsallad
- 1 fänkål (eller två små)
- majroveblad
- 1 nypa fänkålsdill
- färsk pepparrot, riven
Gör så här
- Hälleflundra
- Skär fisken i tjocka skivor ca 3-4 cm.
- Blanda saltlagen och lägg ned fisken, låt stå i ca 1 timme.
- Blanda alla ingredienserna till ättikslagen, lägg i fisken och låt stå i minst 5 timmar, (gärna över natten).
Citrondressing
- Pressa ned citronsaften i grädden, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.
- Rör försiktigt tills det blir tjockt.
Råkostsallad
- Skiva fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål med isvatten för att göra den lite krispig.
- Vänd sedan ned fänkålen med majrovebladen och lite fänkålsdill i gräddressingen.
- Vänta gärna med att vända ned råkostsalladen tills precis innan servering för att behålla fluffigheten och krispigheten.
- Skär fisken i tunna skivor och riv pepparroten. Lägg upp!