Sur hälleflundra med fänkålsråkost

Sur hälleflundra med fänkålsråkost
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Sur hälleflundra med fänkålsråkost

18 ingredienser

30 min

”Sur” hälleflundra som serveras med fänkålsråkost och riven pepparrot. En jättegod utmanare till den inlagda sillen på julbordet.

Se fler recept fårn

Tinas julkök

Ingredienser

portioner

Hälleflundra

  • 300 g färsk hälleflundra
  • 0,5 dl salt
  • 5 dl vatten

Hälleflundra i ättikslag

  • Hälleflundra, i saltlag
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 morot, tunt skuren

Citrondressing

  • 1 dl grädde
  • 0,5 citron
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm strösocker

Råkostsallad

  • 1 fänkål (eller två små)
  • majroveblad
  • 1 nypa fänkålsdill
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Hälleflundra Skär fisken i tjocka skivor ca 3-4 cm.
  2. Blanda saltlagen och lägg ned fisken, låt stå i ca 1 timme.
  3. Blanda alla ingredienserna till ättikslagen, lägg i fisken och låt stå i minst 5 timmar, (gärna över natten).
  4. Citrondressing
    Pressa ned citronsaften i grädden, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.
  5. Rör försiktigt tills det blir tjockt.
  6. Råkostsallad
    Skiva fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål med isvatten för att göra den lite krispig.
  7. Vänd sedan ned fänkålen med majrovebladen och lite fänkålsdill i gräddressingen.
  8. Vänta gärna med att vända ned råkostsalladen tills precis innan servering för att behålla fluffigheten och krispigheten.
  9. Skär fisken i tunna skivor och riv pepparroten. Lägg upp!