Ljummen varmrökt lax

Ljummen varmrökt lax
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Ljummen varmrökt lax

15 ingredienser

20 min

Den varmrökta laxen serveras med picklade grönsaker. En solklar sommarrätt med distinkta smaker.

Se fler recept från

Tinas sommarkök

Ingredienser

portioner

varmrökt lax

  • 600 g varmrökt lax

Picklade grönsaker

  • 500 g tomater, blanda gärna olika färger
  • 0,5 gurka, skalad
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kvarts blomkålshuvud
  • 4 dl vatten
  • 1 dl äppelvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 5 svartpepparkorn, krossade
  • färska örter (efter smak som t ex lagerblad, dill, dragon)

Till servering

  • 2 surdegsbröd, tjocka skivor och dygnsgammalt
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

Tillagning

  1. Skär stora bitar av laxen, ca 5 gånger och 5 centimeter tjocka och lägg i dubbelfolie.
  2. Knip ihop och lägg i en inte alltför varm grill, låt laxen bli varm i cirka 15-20 minuter.

Under tiden

  1. Skär ner grönsakerna i önskad form, koka upp lagen under tiden, sila av lagen.
  2. Slå den varma lagen över grönsakerna och plasta, ställ åt sidan tills den är sval.
  3. Skär eller bryt brödet grovt och lägg i en skål, fiska upp grönsakerna ur lagen.
  4. Häll några matskedar av lagen ner i grönsakerna och brödet, blanda ner oljan.
  5. Arrangera på tallrikar och avsluta med att lägga på den varma laxen.