Petit choux

Petit choux
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Petit choux

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

13 ingredienser

40 min

Grundreceptet till petit choux som Tina använder. En fransk bakelse med njutbar variation! Receptet räcker till cirka 6-8 personer.

Ingredienser

Grundrecept petit choux

  • 2 dl vatten, kallt
  • 4 tsk florsocker
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • salt

Citronkräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl lemon curd (finns att köpa på burk)

Ostkräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g mögelost

Petit choux, friterade

  • 2 dl matolja, till fritering
  • malen kanel, till pudring
  • florsocker, till pudring

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten, florsocker och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.
  3. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
  4. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.
  5. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
  6. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.
  8. Låt dem svalna på galler.

Citronkräm

  1. Vispa creme fraichen tills den blir fast.
  2. Blanda ner curden.
  3. Lägg i spritspåse.
  4. Tryck in smeten i botten på petit-chouern med en smal spetsig tyll, fyll försiktigt.

Ostkräm

  1. Vispa crème fraichen fast och vispa ner osten tills en slät konsistens.
  2. Ett tips är att använda en gaffel för att mosa osten.
  3. Lägg i spritspåse.
  4. Tryck in smeten i botten med en smal spetsig tyll och fyll försiktigt.

Friterade petit choux

  1. Spritsa ner degen i varm olja, låt dem puffa upp och bli gyllenbruna.
  2. Lägg upp på papper och pudra över florsocker och kanel.