Tina: "Det kommer säkert bli lite tokigt"

Tina: "Det kommer säkert bli lite tokigt"

Tina Nordström är tillbaka i rutan i nya matprogrammet Tinas cookalong. Recept.nu har träffat henne och pratat livesändingar, vardagsplanering och användbara tips i köket.

Berätta om nya matprogrammet Tinas cookalong? Vad kan vi som tittare förvänta oss?
– Först och främst kul underhållning. Det är ett program som ska ge vardagskänsla och passa alla, både tid och plånbok. Men eftersom vi sänder live är det även ett bevis på att det går att laga en trerättersmeny på en timme, det handlar bara om att planera. Ibland måste man exempelvis börja med desserten om den tar längst tid att göra.

På vilket sätt skiljer det sig från andra matlagningsprogram?
– Programmet sänds ju live vilket bara det är väldigt spännande. Ska det gå vägen? Det kommer säkert att bli lite tokigt här och där, men det är ju charmen med livesändningar.

Du har hållit på med mat hela ditt vuxna liv, ja även som liten. Vad är det som är så roligt med matlagning?
– Allt. Jag är ju ett krögarbarn, uppvuxen i en restaurangfamilj så där grundlades intresset. För mig är det ett sätt att leva. Och det är inte bara matlagningen som är kul, jag gillar även allt runt omkring, själva middagen, umgänget och att man måste tänka till vilka man bjuder på vad.

Vad utmärker dig som kock?
– Oj. Den restaurangkock jag en gång var finns inte riktigt längre. Förr tänkte man exempelvis inte så mycket på om maten var nyttig, huvudsaken var att gästen gillade den. I dag lagar jag bara det jag själv skulle vilja äta, så det jag lagar i cookalong är med andra ord sådant jag lagar hemma.

Du har två små barn. Vad är ditt bästa tips för att få ihop vardagen?
– Liksom för andra småbarnsföräldrar så handlar det om planering. Utan planering så blir det mesta kaos.

Många föräldrar har svårt att få sina barn att äta grönsaker. Hur gör du?
– Istället för sallad på tallriken delar jag salladshuvudet i stora bitar och ger barnen innan maten, som ett äpple att tugga på. Det funkar jättebra.

Vilken är din favoriträtt?
– Jag har faktiskt ingen direkt favorit, utan äter efter säsong. På senvåren är exempelvis potatis en favorit, just för att den är som godast då.

Men om din man ska bjuda dig på födelsedagsmiddag. Vad ser du helst på tallriken då?
– Hmm, ja en Wallenbergare med mycket grädde i är ju aldrig fel, och tryffel och risotto går också hem. Men som sagt, det varierar efter säsong och även efter humör.

Vad står på middagsbordet hemma hos dig, säg en tisdagskväll?
– Troligtvis korv. Jag äter enormt mycket korv. När vi hade kalas nyligen stekte jag på en massa korv och serverade, gott. Och häromåret fick jag faktiskt korv i julklapp från korvkiosken i området.

Vem lagar maten hemma hos er?

– Det är jag!

Blir det alltid hemlagat. Eller köper du färdiglagat ibland?
– Ja, det är klart att också jag köper hem pizza eller färdiga såser, det gör ju livet enklare ibland.

Finns det någon mat du inte äter?

– Jag är inte så förtjust i lever. Men annars tror jag inte det är maten det är fel på utan hur man tillagar den, exempelvis kryddar folk ofta för mycket.

Vilken maträtt eller ingrediens ser du dig som?
– Vad svårt. Men jag säger en vaniljstång, den är söt och slank. Inte så mycket former kanske, men så får det bli. Samtidigt har jag ju ett rätt hett humör, så säg en kryddig vaniljstång då.

Äter eller dricker du något speciellt innan sändning?
– Jag dricker mycket, vatten alltså, och detta gör att jag ofta blir kissnödig mitt i programmet.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer ). Vad skulle du då bjuda på?
– Filippa Bark (komisk rollfigur, red.anm). Jag tittar ofta på henne på Youtube och skrattar, hon är så förvirrad och rolig. Hon skulle få paella till middag, hon känns som en paellatjej. Och vänta, Steven Segal får också komma. Han är den värsta jag vet på film, så jag är nyfiken på hur han är i verkligheten.

Har du något användbart tips i köket du vill dela med dig av?
– Sedan jag fick barn har jag börjat koka upp vatten i vattenkokaren, supersmart. Men annars är mitt tips att smaka av maten allteftersom och att ge matlagningen lite mer tid. Man ska inte stressa fram maten.

Personligt

Namn: Tina Nordström
Ålder: 36 år
Yrke: Kock och programledare
Bor: Helsingborg
Familj: Sambon Martin Holmqvist, son 3 år och dotter 8 månader
Aktuell med: Matlagningsprogrammet Tinas cookalong, premiär 7 september