Kryddig lammgryta med ugali

koket.se
Kryddig lammgryta med ugali
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kryddig lammgryta med ugali

20 ingredienser

1,5 h

Lammgryta med saffran, lök, russin, mandlar, tomater och kardemumma. Serveras med ugali.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammgryta

  • ca 800 g urbenad lammbog
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 små aubergine
  • 1 hel vitlök
  • 2 gula lökar
  • 1 förp saffranpistill [ca 1 g]
  • 1 msk hel nejlika
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 0,5 msk svartpepparkorn
  • 1 dl gula russin
  • 2 dl rostade hela mandlar
  • 2 förp tomat
  • 3-4 tomater
  • vatten, så det täcker
  • 2 msk citron, saft
  • 1 msk rörsocker
  • salt
  • peppar

Ugali

  • 9 dl vatten
  • 5 dl vitt finkornigt majsmjöl

Gör så här

Lammgryta

  1. Skär ner lammbogen i grytbitar. Krossa vitlöksklyftorna och skär ner auberginen i klyftor.
  2. Finhacka eller riv löken. Mortla kryddorna så att smakerna kommer fram.
  3. Fräs vitlök, lök och kryddorna i olivoljan i en tjockbottnad emaljerad gryta.
  4. Skär ner tomaterna i grova tärningar, häll på de krossade och de färska tomaterna och låt det hela koka upp.
  5. Lägg i köttet och auberginen, låt sjuda i ca 1 timme tills köttet trillar sönder.
  6. Innan servering, rör ner de rostade mandlarna och sultanrussinen i grytan, smaksätt med citronsaft och en nypa socker.

Ugali

  1. Låt vattnet koka upp.
  2. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjock som gröt.
  3. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast.
  4. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en sked
  5. Servera ugalin med lammgrytan och ät med fingrarna som sig bör...