Grillad hummer med ponzusås

Grillad hummer med ponzusås
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Grillad hummer med ponzusås

10 ingredienser

Grillad hummer med asiatisk touch. Serveras med ponzusås, svamp och brysselkål

Yuzujuice och ponzusås hittar man på flaska i välsorterade asiatiska butiker.
Yuzu kan ersättas med lime ifall man inte hittar det .

Ponzusås (om man vill göra själv)
½ dl citronjuice
3 msk tamarisoya
2 msk mirin
½ tsk sesamolja
½ tsk chiliflakes

Ingredienser

portioner
  • ca 350-500 g hummer (levande)
  • 4 msk ponzu
  • 2 msk yuzujuice
  • 2 msk soja
  • 0,5 l blandad svamp
  • 250 g brysselkål
  • 1 msk tryffelsmör
  • 1-2 msk smör, smält, till grillning
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Klyv hummern på mitten med en vass kniv (börja med att sticka spetsen rakt genom huvudet och fortsätt att klyva den på mitten längs kroppen). Om du gör detta snabbt och med bestämdhet så dör hummern direkt.
  2. Lägg hummerhalvorna med köttsidan uppåt och pensla på smält smör, salt och peppar.
  3. Grilla hummern ett par minuter på varje sida tills skalet börjar bli rött och hummerköttet blir fast.
  4. Ansa brysselkålen och pilla blad för blad så att du får en mängd med bara lösa blad .
  5. Stek på svampen hårt i en stekpanna med smör, tillsätt ponzu och yuzy/soya samt tryffelsmöret, koka ihop alltsammans till en simmig sky.
  6. Tillsätt brysselkålsbladen blanda samman så att bladen bara blir varma med svampen , smaksätt med salt och svartpeppar.
  7. Tag ur hummerköttet ur skalen och skär i bitar , lägg upp tillsammans med svamp- och brysselkålsalladen. Ringla skyn runt omkring.