Fikonkompott med portvin och kardemumma

Fikonkompott med portvin och kardemumma
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Fikonkompott med portvin och kardemumma

8 ingredienser

6 h

Ljuvlig kompott gjord på fikon och aprikoser, smaksatt med portvin och kardemumma. Serveras med fördel till får- och getostar.

Ingredienser

  • 6-8 färska fikon
  • 200 g torkade aprikoser
  • 2 dl portvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • 2 tsk malen kardemumma
  • salt

Gör så här

  1. Skölj och skär av stjälkarna på fikonen, skär fikon och aprikoser i grova i tärningar och lägg i en skål.
  2. Koka upp portvin, vatten och honung med malen kardemumma och slå lagen över frukten, täck med plastfolie och låt svälla i 4-5 timmar.
  3. Mixa frukten hastigt i en matberedare till en grov kompott. Smaksätt kompotten med citronsaft, rivet skal och en nypa salt. Servera till ostar och ett gott bröd.