Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine

Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine
Foto: Tv4

Cashewnötfyllda spenatsticks med aubergine

Av: Tina Ahlin

Från: Klockan nio hos stjärnorna

38 ingredienser

Cashewnötfyllda spenatsticks och auberginevirvel med mandelcrasch kompas av avokado- och vitlökssväng samt ett soligt tomat- och ingefärssolo. Veganskt och glutenfritt.

Vid sidan av kan det också vara gott med ett papadam-bröd att doppa i
rörorna. Köp bröden färdiga och stek några sekunder i olja.
 
Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Spenatsticks

  • 400 g färsk spenat
  • 8-10 rispapper, beroende på hur många sticks man önskar äta
  • 2-3 salladslökar
  • 3 dl cashewnötter
  • 1 hel vitlök
  • 1-2 tsk green curry (efter smak)
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • 4 cm ingefära
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1-2 msk japansk soja
  • 3 dl majsströbröd
  • 0,5 krm rörsocker
  • 2 limefrukter, pressad saft

Tinas aubergine-virvel

  • 4 aubergines
  • 3 dl sötmandel
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 purjolök
  • 3-5 msk sweet chilisås (efter smak)
  • 1 hel vitlök
  • 1-2 msk japansk soja
  • 0,5 tsk sesamolja (efter smak)
  • rörsocker (efter smak)
  • 2 granatäpplen, kärnorna
  • 1 dl sesamfrön

Tinas tomatröra

  • ca 20 körsbärstomater
  • 10 soltorkade tomater i marinad
  • 1 rödlök
  • 3 cm ingefära
  • sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar
  • rörsocker (efter smak)
  • 1 limefrukt, pressad saft

Tinas avokadoröra

  • 5 avokador
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • 1 limefrukt

Gör så här

Spenatsticks

  1. Hacka spenat, löken, vitlöken och nötterna och låt fräsa i panna. Blanda i alla kryddor, låt fräsa samman. Låt sedan svalna. Blötlägg rispapper, lägg på spenatröran och rulla ihop. Rulla dem sedan ett varv i majsströbrödet och stek eller fritera tills de får en vacker gyllenbrun färg. Låt rinna av och servera på några blad av ex. pak choi eller endivesallad.
  2. Skär auberginerna i tunna skivor. Grilla eller stek dem så de får fin yta. Lägg undan och låt dem ev. rinna av. Hacka mandel, lök, vitlök, pumpafrön och fräs i panna. Blanda i alla kryddor, låt fräsa samman och smaka av.
  3. Bred ut aubergineskivorna och lägg försiktigt ut lök/nöt-hacket. Rulla ihop skivorna till en virvel. Rulla runt i sesamfrö. Fäst med en tandpetare.
  4. Lägg samtliga virvlar i en panna och värm 10-15 minuter i ugn på 225 grader, tills de fått fin färg. Ta ut dem, dekorera med granatäppelbitar.

Tomatröra

  1. Mixa tomaterna i en mixer. Hacka lök och ingefära och låt mixa med. Blanda och mixa samtliga ingredienser 1- 2 min.

Tinas avokadoröra

  1. Mixa allt samman i 3 minuter till en slät kräm. Doppa spenatsticksen och aubergine-virvlarna i tomatröran och avokadoröran. Hacka gärna lite färsk koriander vid sidan om!