Kryddrökt röding

POPULÄRT
kryddrökt röding
Foto: tv4
Melker Andersson
Melker Andersson

Kryddrökt röding

22 ingredienser

30 min + marinering

Rimmad och kryddrökt röding serveras med en krämig jordärtskocksallad med äpple och pepparrot.

Rödingen ska rimmas i 1 h.

Ingredienser

portioner
  • 2 rödingar urtagna och sköljda (à 400 g)
  • 50 g smör
  • 1 dl krondillsblomma, hackade
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 msk rapsolja
  • 2 citroner
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl Äppelflis till rökning, blötlagd över natten

Rimningslag

  • 2 l vatten
  • 2 dl salt

Tillbehör

  • 400 g jordärtskocka, kokta i ca 10 min
  • 1 knipplök
  • 2 äpplen
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krasse
  • 0,5 dl nötmix, rostade
  • 1 bit färsk pepparrot, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg rödingarna i rimningslagen i ca 1 timme.
  2. Ta upp fisken och torka den torr. Tänd grillen.
  3. Vispa smöret fluffigt, blanda med hackade krondillsblommor, rivet skal/ saft från citronen. Salta och peppra fisken och fyll buken med smöret. Pensla fiskens skinn med rapsolja, krydda med peppar.
  4. Lägg fisken på grillgallret, lägg det blötlagda äppelfliset i glöden, lägg på locket och rök fisken i ca 16 min. Vid servering tag bort skinnet. Serveras med citronhalvor.
  5. Skiva löken tunt, spola i vatten. Dela jordärtskockorna i skivor.
  6. Blanda med majonnäs, crème fraiche, pepparrot och äppelcidervinäger. Salta och peppra.
  7. Skiva äpplet tunt och blanda i innan servering. Grovhacka nötterna. Klipp kryddkrasse över salladen och avsluta med att strö på nötterna.