Skummande murkelcappuccino med lufttorkad skinka och lökflarn

Skummande murkelcappuccino med lufttorkad skinka och lökflarn
Foto: TV4

Skummande murkelcappuccino med lufttorkad skinka och lökflarn

Av: Therez Olsson

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Murkelsoppa med parmaskinka. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g murklor, förvällda
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk svampfond
  • 6 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk sherry
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 dl lättmjölk, till garnering
  • diverse kryddor
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 4 träpinnar (eller grillspett)

Lökflarn

  • 1 skiva smördeg (gärna hemmagjord)
  • 0,5 gul lök
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 3 msk crème fraîche
  • olja, till stekning
  • diverse kryddor

Gör så här

  1. Smält smör och fräs murklorna några minuter. Tillsätt den hackade schalottenlöken och fräs ytterligare några minuter.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och svampfond och koka ihop. Häll ned sherry, soja och kryddor och smaka av.
  3. Sautera löken i olja och tillsätt sedan vinäger och låt koka torrt.
  4. Rör ned crème fraiche och torkad körvel, ev. lite salt och vitpeppar.
  5. Kavla smördegen till ca 4 mm tjocklek och dela i rektanglar.
  6. Skeda på lökröran och grädda i ugn på 225 grader tills de fått fin färg.
  7. Häll i lättmjölken i en kastrull på svag värme och vispa den för hand till ett fint tätt skum.
  8. Ta fram fina koppar eller skålar och häll upp soppan i, toppa med mjölkskummet strö över lite torkad dragon.
  9. Trä den lufttorkade skinkan på träspett och placera överst.