Texas ribs med coleslaw och picklad jalapeño

koket.se
Texas ribs med coleslaw och picklad jalapeño
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Texas ribs med coleslaw och picklad jalapeño

32 ingredienser

12 h

Rökta kamben med en härlig rub som du gör på din vanliga grill! Servera med Lisas färgglada coleslaw och picklade jalapeños. 

Tips! Rubben är perfekt till all slags grillning - förbered en större sats att ha i skafferiet.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 1,6 kg kamben
  • 100 g salt
  • 100 g mörkt muscovadosocker
  • 50 g strösocker
  • 20 g vitlökspulver
  • 20 g lökpulver
  • 20 g malen svartpeppar
  • 25 g paprikapulver
  • 20 g smoked paprika
  • 20 g chilipulver
  • valfri glaze

coleslaw

  • 300 g vitkål
  • 300 g rödkål
  • 300 g morot
  • 0,5 jalapeño, urkärnad
  • 3 salladslökar
  • 1 syrligt grönt äpple
  • 2 limefrukter, saft och skal från
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl yoghurt
  • 1 litet knippe koriander
  • 1 litet knippe mynta
  • salt
  • strösocker

Picklad jalapeño

  • 3 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 3 tsk salt
  • jalapeño

Övrigt

  • briketter (till klotgrill)
  • aluminiumform
  • rökspån, blötlagda

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen, massera in kryddblandningen på ribsen och låt dem vila i kylskåp helst över natten eller minst 8 timmar.
  2. Tänd grillen. Grillar du med klotgrill så använd gärna briketter med längre glödtid. Men tänk på att inte ta för mycket briketter, du vill inte ha för hög värme utan det är bättre att fylla på med briketter allt eftersom och kunna kontrollera värmen. Ta ut ribsen ur kylskåpet minst en halvtimma innan grillning för att de inte ska vara kylskåpskalla när du lägger dem på grillen.
  3. När glöden är grå fördelar du briketterna utmed grillens sidor. Fördela lite blötlagda rökspån på briketterna. I mellanrummet som bildas i mitten ställer du ner en aluminiumform som du fyller med vatten eller annan vätska upp till 2/3. Lägg på gallret igen.
  4. Lägg ribsen så att de ligger ovanför aluminiumformen och inte direkt ovanför glöden.
  5. Vänd ribsen efter ca 30 minuter och kontrollera samtidigt värmen. Är det för hett i grillen kan du grilla utan lock ett tag. Annars lägger du på locket direkt. Du vill helst inte att temperaturen i grillen går över 140 grader.
  6. Kontrollera ribsen efter ytterligare 30 minuter, lägg eventuellt på mer varm kol/briketter (använd gärna tändrör). Fyll ev på mer vätska i aluminiumformen i mitten och glöm heller inte bort att tillsätta mer blötlagda rökspån om det behövs. Efter ytterligare 30 minuter kontrollera att ribsen börjar bli möra och köttet lätt lossnar från benet. Börja då pensla ribsen med valfri glaze. Lägg på locket och grilla vidare i ytterligare ca 15 minuter men pensla kontinuerligt med glaze på båda sidor,men låt det blir en karamelliserad yta på innan du penslar på nytt.
  7. När ribsen är riktigt möra och köttet lossnar från benet, och de fått en härligt kladdig yta ta bort dem från grillen. Låt dem vila i ca 5-10 minuter innan du skär upp dem.

Coleslaw

  1. Strimla kål (vit och röd), morötter, salladslök och äpple samt chili. Blanda med skal och saft från lime samt yoghurt, salt och hackade örter. Smaka av med salt och socker och låt gärna stå ca 30 minuter innan servering.

Picklad jalapeño

  1. Koka upp vatten, vinäger, strösocker och salt och låt sjuda tills socker och salt löst sig. Skiva chilin i skivor och lägg ner i den varma lagen. Låt sjuda ett par minuter under lock och häll sedan upp jalapeñon på väl rengjord burk tillsammans med lagen. Låt kallna.