Teriyakilax med mango, råris & picklad chiligurka

POPULÄRT
Teriyakilax med mango, råris & picklad chiligurka
Foto: Jamie Oliver
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Teriyakilax med mango, råris & picklad chiligurka

16 ingredienser

50 m

Här har jag använt mango istället för socker för att få den där ljuvliga sötman som vi för­knippar med teriyakisås, frukten ger oss dessutom C-­vitamin som hjälper oss att tänka klart. /Jamie

Prova även Jamies smarriga kycklingfajitas

**
**

Ingredienser

portioner
  • 300 g råris
  • jordnötsolja
  • 1 mango
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 cm färsk ingefära
  • 3 limefrukter
  • 2 msk soja med låg salthalt
  • 0,5 gurka
  • 1 chilifrukt, röd
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 4 laxfiléer med skinn, fjällade och med småbenen borttagna
  • 1 knippa salladslök
  • 250 g broccoli
  • 0,5 kruka färsk mynta [15 g]
  • 2 tsk sesamfrön
  • 4 msk yoghurt

Gör så här

  1. Koka riset i en stor kastrull med saltat vatten enligt anvisningarna på för­ packningen, låt rinna av.
  2. Smörj en ugnsform (25 x 30 cm) med 1 tsk jordnöts­olja och sprid ut riset i ett jämnt lager.
  3. Skär av de köttiga delarna av mangon, skala dem, spara skalet och lägg fruktköttet i en mixer. Krama kärnan över mixern så att all saft tas tillvara. Skala och tillsätt vitlök och ingefära, finriv ner skalet av 2 lime och pressa ner saften. Tillsätt soja och 1 tsk jordnötsolja och kör till en slät sås. Häll över i en stor skål.
  4. Skiva mangoskalet tunt och lägg det i en grund skål. Halvera gurkan på längden, skrapa ut det vattniga innanmätet och skiva sedan gurkan tunt till­sammans med chilin och lägg det i skålen. Vänd runt med vinäger och en rejäl nypa havssalt för att dra ut överflödig vätska (den hälls av så småningom, så var inte orolig för saltmängden).
  5. Sätt ugnens grillelement på hög värme. Dra av skinnet från laxen (eller be fiskhandlaren göra det) och spara det. Vänd filéerna i såsen och lägg dem ovanpå riset.
  6. Ansa salladslöken och skär den på snedden i 2 cm stora bitar. Skär broccolin i munsbitsstora buketter och skiva stjälken. Vänd runt ordentligt i kvarvarande sås och lägg i formen kring laxen. Lägg laxskinnet löst ovanpå och ställ in formen under grillelementet i 12–15 minuter, eller tills allt är precis genomstekt och lite bränt – håll ett vakande öga!
  7. Häll av lagen som gurkan ligger i och skär myntabladen fint. Rosta sesamfröna, vänd ner dem i picklesen och servera vid sidan om. Toppa varje portion med en klick yoghurt och servera med limeklyftor att pressa över.