Tempurafriterad hummer med chili- och vitlöksmajonnäs

POPULÄRT
Tempurafriterad hummer med chili- och vitlöksmajonnäs
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Tempurafriterad hummer med chili- och vitlöksmajonnäs

10 ingredienser

40 m

En lyxig förrätt perfekt för nyårsmiddagen. Hummer i tempura serveras i ett nät av friterade nudlar och med en het majonnäs smaksatt med chili och vitlök.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar
  • 4 dl majonnäs
  • 2 msk chili garlic paste
  • 2 msk citrusjuice (yuzu, lime eller citron)
  • 1 msk soja
  • 1 förp risnudlar
  • 2 dl tempuramjöl
  • 1,5 dl kolsyrat vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 l frityrolja

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen – blanda majonnäs med chili garlic paste, citrus juice och soja.
  2. Värm upp frityroljan till ca 180 grader. Fritera risnudlarna i den varma oljan, lägg i mängd beroende på hur stor kastrull eller fritös du har. Fritera nudlarna i omgångar och tänk på att de växer i fritösen. Fritera ca 1 min per omgång.
  3. Skär hummer i ca 3 cm stora bitar.
  4. Blanda tempuramjöl med bubbelvatten och bakpulver. Tillsätt lite is eller snö för att hålla kylan på smeten.
  5. Provfritera med någon grönsaksbit eller liknande så du vet att smeten är lagom tjock, den skall bilda ett tunt lager smet över hummern i kommande moment.
  6. Doppa hummerbitarna i smeten och fritera på ca 180 grader i ca 2 minuter.
  7. Servera med nudlarna i en skål och sen placera ut hummern i ”fågelnätet av nudlar”. Servera med majonnäsen till.
  8. Servera gärna en citrusklyfta till också men inget måste!