Crêpes med hallonsylt och grädde

Crêpes med hallonsylt och grädde
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Crêpes med hallonsylt och grädde

Av: Ted Johansson, Gert Klötzke

Från: Skogens mat

10 ingredienser

En efterrätt som brukar passa de flesta i smaken; crêpes, serverade med hallonsylt och grädde. Receptet ger 10-12 crêpes (ca 4 portioner).

Ingredienser

portioner

Crêpessmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 msk florsocker
  • 2 dl mjölk
  • 2,75 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 krm salt

Hallonsylt

  • 1 kg frysta hallon (eller färska)
  • 7,5 dl strösocker
  • 1 citron, saft av

Till servering

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienser till sylten i en kastrull. Koka sakta i ca 10
  2. minuter. Skumma då och då.
  3. När sylten tjocknat, häll lite på en assiett som får kallna. Dra en sked
  4. genom sylten.
  5. Om sylten stannar är den färdig, koka annars lite till. Häll
  6. upp sylten i rena burkar när den svalnat och ställ in i kylen.
  7. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk och vispa
  8. till en jämn smet. Vispa i grädde och ägg.
  9. Låt stå någon timme i kyl. Grädda i crêpesjärn eller i stekpanna.
  10. Servera crêpesen nystekta med hallonsylt och vispad grädde.