Tarte Tatin, Richard Wajes recept

Tarte Tatin, Richard Wajes recept
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Richard-Waje
Kocknas-kamp-2017 Richard-Waje

Tarte Tatin, Richard Wajes recept

Av: Richard Waje

Från: Kockarnas kamp

8 ingredienser

40 m

En klassisk Tarte Tatin med goda äpplen,  lagad i stekpanna och serverad med kardemummagrädde. En ljuvlig efterrätt som alltid uppskattas av gästerna!

Ingredienser

portioner
  • 6 äpple (Ingrid Marie, Frida eller Cox Orange)
  • 300 g smördeg
  • 120 g strösocker
  • 85 g normalsaltat smör
  • 2 kanelstänger
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk malen kardemumma
  • calvados

Gör så här

  1. Skala och kärna ut äpplena och dela dem på mitten.
  2. Värm en 20-25 cm teflonpanna med sockret. Karamellisera sockret så det blir brunt utan att brännas. Skiva i smöret och lägg i äppelhalvorna med den runda sidan neråt i stekpannan. Låt steka ca 5 minuter.
  3. Lägg i kanelstängerna hela. Täck nu äpplena med smördegen. Smördegen skall vara lite större än stekpannan så det räcker till att trycka ner degen runt runt insidan av stekpannan.
  4. Sätt in stekpannan i ugnen på ca 200 grader ca 15 minuter.
  5. Under tiden vispar du grädden med kardemumman. Smaksätt eventuellt med lite calvados.
  6. Ta ut stekpannan ur ugnen och lägg en stor tallrik över. Vänd hastigt och försiktigt så pajen hamnar på tallriken med degen underst. Servera varm med grädden.