Tarte Tatin med vaniljglass

Tarte Tatin med vaniljglass
Foto: TV4

Tarte Tatin med vaniljglass

Av: Helena - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h + 1 h

Klassisk fransk äppelpaj blir som godast med en kula vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smördeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 100 g smör

Karamell

  • 25 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 1,5 dl strösocker
  • 25 g smör
  • vaniljglass

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp snabbt ihop vetemjöl, socker, smör. Rör ner ägget och låt degen vila kallt 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.

Karamell

  1. Smält smör tillsammans med socker och vatten i en ugnsfast form eller järnstekpanna.
  2. Sockret ska börja karamelliseras, det vill säga börja bli gyllenbrunt men inte bränt.
  3. Karamellen ska täcka hela botten på formen. Låt svalna.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Täck den karamelltäckta botten med halvor eller klyftor av äpplena. Strö på socker samt fördela ut smör över äpplena.
  3. Kavla ut smördegen som vilat i kylen, inte alltför tunt, och lägg den som ett lock över äpplena. Tryck ner kanterna runt om.
  4. Grädda i ca 30 minuter.
  5. Före servering, vänd kakan upp och ner på serveringsfat så den karamelliserade ytan kommer upp.
  6. Skär i tårtbitar och servera med glass