Tartar på rostbiff av ren med rökt fläsk

Tartar på rostbiff av ren med rökt fläsk
Foto: TV4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Tartar på rostbiff av ren med rökt fläsk

Av: Linnea Liljedahl

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

30 m + tid i kyl

En riktigt lyxig förrätt med rostbiff av ren serverad med picklad svamp och en krämig majonnäs smaksatt med torkad svamp.

Tips! Läs igenom hela receptet innan du börjar. Gör gärna majonnäsen dagen innan så att svampen hinner ge mycket smak.

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 200 g renrostbiff, putsad
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • mild olivolja

Picklad svamp

  • 200 g svamp (valfria sorter)
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Majonnäs med torkad svamp

  • 5 g torkad Karl-Johan
  • 5 g torkad svart trumpetsvamp
  • 5 g torkad trattkantarell
  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 tsk vinäger (gärna sherryvinäger eller äppelcidervinäger)
  • 2-2,5 dl matolja

Topping

  • 2 rovor
  • salt
  • vinäger (gärna samma som i majonnäsen)
  • 80 g mildrökt sidfläsk, tunt skivad och med mycket svål

Gör så här

Rostbiff

  1. Skär rostbiffen i fina små kuber, 0,5 cm stora. Ställ svalt till servering. Salta, peppra och blanda med lite mild olivolja innan servering.

Picklad svamp

  1. Rensa svampen och doppa den snabbt i kokande vatten, kyl ner och lägg i en liten glasburk.
  2. Rör ihop lagen av ättika, socker och vatten och låt den få ett uppkok. Slå den varma lagen över svampen. Förvara svalt.

Majonnäs med torkad svamp

  1. Mixa den torkade svampen till ett fint pulver.
  2. Slå ihop majonnäsen genom att blanda ägg, senap, salt, peppar och vinäger och montera ner oljan under vispning. Späd med kallt vatten om majonnäsen blir för tjock.
  3. Blanda ner svamppulvret.

Topping

  1. Tvätta rovorna och skiva dem ca 1-2 mm tunna på en mandolin. Lägg ut skivorna på en tallrik eller ett fat och salta lätt över. Låt stå i 10 minuter och krama sedan dem på vätska. Skvätt över lite vinäger innan servering.
  2. Värm försiktigt fläsket i ugnen på en liten plåt och låt det vara ljummet vid servering.
  3. Bred ut lagom mängd majonnäs på 4 stycken tallrikar. Blanda tartaren och fördela ut den. Toppa med picklad svamp, rovor och ljummet sidfläsk.