Tårta med ljus och mörk chokladtryffel

Tårta med ljus och mörk chokladtryffel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tårta med ljus och mörk chokladtryffel

12 ingredienser

Detta är en drömgod tårta med två sorters chokladtryffel. Det är lite pyssel med tårtan, som dock kan lagas i förväg. Den håller flera dagar i kylen, perfekt till buffén alltså.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl sötmandel, malen
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3,33 dl siktat vetemjöl

Tryffelfyllning:

  • 225 g mörk choklad
  • 350 g mjölkchoklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl honung
  • 250 g smör, kallt

Gör så här

  1. Blanda smör, salt, mandel, socker, ägg och vetemjöl. Arbeta degen väl och tillsätt siktat mjöl. Låt degen vila i kylen i 1 timme. Klä en smord pajform med degen, nagga bottnen hårt och ställ den i frysen över natten. Grädda i 200° tills pajen blir gyllenbrun, låt kallna helt.
  2. Koka upp grädden tillsammans med honungen, låt svalna något. Blanda hälften av grädden med den mörka chokladen och resten med den ljusa. Rör sakta så att chokladen smälter.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda 100 g smör med den mörka chokladsmeten och 150 g med den ljusa. Häll den ljusa tryffeln i mördegsskalet och låt det stelna i frysen. Häll därefter på den mörka och låt stelna i frysen.