Tapenade

Tapenade
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tapenade

8 ingredienser

Från Provence i södra Frankrike kommer tapenade, som betyder kapris. Tapenade kan användas som dipp, på bröd eller som fyllning i t.ex. fiskrätter.

Ingredienser

portioner
  • 300 g urkärnade, svarta oliver
  • 50 g sardellfiléer i olja (en liten burk)
  • 1 msk kapris
  • 10 färska basilikablad
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk citron, pressad
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Mixa oliver, sardeller, kapris och basilikablad.
  2. Häll ner oljan i en fin stråle. Krydda med salt och svartpeppar. Häll ut röran ur mixern.
  3. Pressa ner vitlöksklyftorna.