Tapas - vitlöksfrästa räkor och bönotto

Tapas - vitlöksfrästa räkor och bönotto
Foto: TV4

Tapas - vitlöksfrästa räkor och bönotto

Av: Jonas Lindberg

Från: Efter stängning

15 ingredienser

20 m

Perfekta tilltugg till tapaskvällen! Vitlöksfrästa räkor på baguette och en smakrik bönsallad.

Ingredienser

portioner

Vitlöksfrästa räkor

  • 0,5 baguette
  • 100 g skalade räkor
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 50 g parmesanost, riven
  • 8 piementos de padron

Bönotto

  • 400 g vita bönor
  • 1 dl vitt vin
  • 140 g bacon (eller rökt sidfläsk)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 75 g sockerärtor
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

Vitlöksfrästa räkor

  1. Skiva baguetten i tunna skivor, 2 st per person.
  2. Finhacka vitlöken och blanda den tillsammans med olja med räkorna.
  3. Hetta upp en stekpanna och rosta brödet tills gyllene på båda sidor.
  4. Rosta piementos tills de fått lite bränd färg runt om.
  5. Fräs räkorna hastigt ca 30 sekunder under ständig omrörning.
  6. Servera brödet med parmesan, räkor och toppat med en piementos på toppen.

Bönotto

  1. Skär bacon eller sidfläsk i strimlor. Hetta upp en stekpanna och fräs tills gyllene.
  2. Häll av och skölj bönorna och tillsätt de i stekpannan. Tillsätt vinet.
  3. Dela en chili och krossa vitlöksklyftan och tillsätt i pannan (du ska lyfta ur det senare).
  4. Låt vinet koka in ca 10 minuter, späd ev. med lite vatten tills en simmig konsistens.
  5. Finhacka sockerärtor och tillsätt i pannan, ta av från värmen och tillsätt parmesanen. Smaka av med salt och peppar.