Friterad vaniljricotta på spegel av björnbärskompott

Friterad vaniljricotta på spegel av björnbärskompott
Foto: TV4

Friterad vaniljricotta på spegel av björnbärskompott

Av: Tanja - Oslo

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h

Varmt mot ljummet, sött mot syrligt, milt mot fylligt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Chambord
Artikelnummer 89746 (500 ml)
Ursprung Frankrike
Chambord har både björnbär och vanilj i sig och är perfekt till denna rätt.

Ingredienser

portioner

Björnbärskompott

  • 200 g björnbär (helst färska, men frysta går bra)
  • 0,5 dl strösocker

Vaniljricotta

  • 1 l standardmjölk
  • 1 bourbonvaniljstång
  • 4 msk citron, saft

Tempurasmet

  • 0,5 dl majsmjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vatten, iskallt
  • 2 msk äggvita
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 dl olja, till fritering

Gör så här

Björnbärskompott

  1. Låt björnbär och strösocker värmas upp i en kastrull och krossa försiktigt med baksidan på en slev. Låt koka upp och puttra i tio minuter. Låt svalna.#

Friterad vaniljricotta

  1. Kärna ur vaniljstången och ta tillvara på vaniljfröna.
  2. Koka upp mjölk i en kastrull med den urkärnade vaniljstången.
  3. När mjölken kokar tillsätter du citronen. Koka i ett par minuter, mjölken ska skilja sig i ostmassa och vasle och bli klumpig. Häll av i en sil klädd med ostduk eller ren, fuktad kökshandduk. Sätt osten till sidan i kylskåpet för att svalna medan du lagar tempurasmet.
  4. Blanda siktat majs- och vetemjöl med iskallt vatten, äggvita och bakpulver till en lite klumpig massa. Ställ till sidan.
  5. Tillsätt vaniljfröna i ostmassan i ostduken och rör ihop. Samla ihop kanterna på duken och kläm ur kvarvarande vätska så att ricottan blir fast och kan formas med händerna.
  6. Forma ricottan till kulor med en diameter på ca 2 cm.
  7. Värm upp frityrolja, doppa vaniljricottakulorna i tempura och fritera tills gyllenbruna och spröda.
  8. Servera rykande färska ricottatryfflar på en spegel av ljummen björnbärskompotten.