Tandoorikyckling

Tandoorikyckling
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tandoorikyckling

12 ingredienser

Tandoorikyckling är en av de mest kända indiska rätterna. Kycklingen blir ljuvligt mör i sin marinad och het av chili och garam masala. Den typiskt gula färgen får man, tro det eller ej, av hushållsfärg! Den här rätten serveras ofta som förrätt, men passar lika bra som huvudrätt med kokt ris och yoghurtsås.

Ingredienser

portioner
  • 8 kycklingdelar av bröst och lår

Marinad:

  • 4,5 dl yoghurt
  • 1 dl citron, pressad
  • 1 msk färsk mynta, hackad
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk röd chilifrukt
  • 1 msk garam masala
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 2 tsk röd hushållsfärg
  • 2 tsk gul hushållsfärg
  • 1 msk matolja

Gör så här

  1. Dra skinnet av kycklingdelarna. Lossa bröstköttet delvis från benet. Skär 3–4 diagonala snitt i lårbitarna ända in till benet.
  2. Marinad: Pressa citronen och hacka myntan. Blanda yoghurt, citron, mynta, salt, chilipeppar, garam masala, vitlökspulver, ingefära och hushållsfärg väl till en marinad. Lägg kycklingbitarna i marinaden. Vänd dem och se till att marinaden verkligen kommer åt överallt och låt marinera i 3–4 timmar.
  3. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Pensla en långpanna med oljan, lägg i bitarna och grilla dem ca 10 minuter. Vänd bitarna ett par gånger. De ska ha ordentlig färg.