Syrlig jordgubbsbakelse med champagne

Syrlig jordgubbsbakelse med champagne
Foto: TV4
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Syrlig jordgubbsbakelse med champagne

19 ingredienser

Små tarteletter fyllda med lemon curd, champagnegrädde och marinerade jordgubbar. 

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bakelser

Tartelettebotten

  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Champagnesirap

  • 15 g vatten [1 msk]
  • 67,5 g strösocker [0,75 dl]
  • 1 msk flytande glykos
  • 125 g champagne [1,25 dl]

Lemoncurd

  • 3 citroner
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 50 g smör
  • 16 g majsstärkelse [2 msk]
  • 55 g ägg [2 st]
  • 36 g äggula [2 st]

Marinerade jordgubbar

  • 125 g jordgubbar
  • 70 g champagnesirap

Champagnegrädde

  • 100 g grädde [1 dl]
  • 140 g champagnesirap [1 dl]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mandel och socker tillsammans i matberedare tills mandeln är finmald, eller mal mandeln i mandelkvarn och blanda med sockret. Tillsätt vetemjöl och kallt smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i 6 stycken tarteletteformar, av silikon eller metall. Nagga botten och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Klä kanterna med aluminiumfolie innan de gräddas för att undvika att kanterna glider ner. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna innan de tas ur formarna.

Champagnesirap

  1. Häll vattnet i en kastrull (gärna rostfri eller koppar) och tillsätt sockret och glykosen under omrörning. Värm upp sockerblandningen på låg värme, utan omrörning, tills allt socker smält, detta tar sin lilla tid. Ha en pensel i kallt vatten tillgängligt för att kunna pensla ner eventuellt socker som fastnar på sidorna. När allt socker smält höjer du temperaturen något och låter det koka till gyllenbrunt. Var försiktigt så det inte bränns vid! Hellre för
  2. låg temperatur än för hög.
  3. När sockret är gyllenbrunt, häll på champagnen, allt på en gång. Sockret kommer att stelna, men det är så det ska vara. Låt det koka på till sockret smält. Sila sedan vätskan ner i en glasskål och ställ kallt, gärna i frysen.

Lemon curd

  1. Blanda skal av tre citroner och saft från två med strösocker och smör i en kastrull. Koka upp. Sila ner vätskan i en bunke.
  2. Blanda saften från en citron med majsstärkelsen och häll blandningen i den varma vätskan, häll tillbaka i kastrullen.
  3. Vispa ihop äggen och rör ner i kastrullen. Låt sjuda under konstant omrörning till krämen tjocknar. Sila av den vid behov, och häll i en ren burk. Låt svalna.

Champagnemarinerade jordgubbar

  1. Snoppa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Lägg i den svala champagnesirapen och låt marinera.

Champagnegrädde

  1. Vispa grädden ganska hårt och vänd försiktigt ner champagnesirapen.

Montering

  1. Spritsa lemoncurd i botten av tarteletten. Lägg på marinerade jordgubbar som en ros, börja långt ut och jobba inåt. Spritsa en klick grädde på toppen.