Skär rödlöken i bitar, hacka vitlöken och strimla sellerin. Skär sardellerna i små bitar.
Putsa kycklingbitarna från fett, salta och peppra dem runt om. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kycklingbitarna.
Värm upp rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt lök, selleri, kryddor och sardeller. Fräs allt i ett par minuter, tillsätt kycklingbitarna och låt dem steka med i 3-4 minuter. Blanda i tomaterna och ev. lite salt. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Lägg i oliverna strax innan (ett par minuter) grytan är färdig. Smaka av med salt och peppar.
Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Värm dem i en kastrull med olivolja och några droppar vatten. Mosa samman bönorna grovt, med en potatisstöt eller gaffel direkt i kastrullen. Droppa i ytterligare olivolja om det behövs för att få rätt konsistens. Strö i persilja, salt och peppar och rör försiktigt om med en gaffel till en luftig blandning (ej som puré). Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med bönorna och färskriven parmesanost.