Vit chokladtårta med svarta vinbär

Vit chokladtårta med svarta vinbär
Foto: Tv4

Vit chokladtårta med svarta vinbär

14 ingredienser

En läcker tårta på vit choklad och svartvinbärspuré. Ger 6-8 bitar.

Ingredienser

Vaniljsmet

  • 200 g vit bakchoklad
  • 125 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Svartvinbärssmet

  • 100 g choklad
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • 1 dl svartvinbärspuré
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en springform med 18-20 cm i diameter.

Vaniljsmet

  1. Smält smör och choklad till vaniljsmeten i en kastrull eller i mikron, låt svalna något.
  2. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och blanda med chokladblandningen.
  3. Vispa ägg, socker och äggulor pösigt.
  4. Häll ned chokladblandningen i äggsmeten och rör om. Sikta i vetemjöl, tillsätt salt och rör smeten slät.

Svartvinbärssmet

  1. Smält smör och choklad till svartvinbärssmeten i en kastrull eller i mikron, låt svalna något.
  2. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt.
  3. Häll ned chokladblandningen i äggsmeten, rör ned svartvinbärspuré, sikta i vetemjöl och rör smeten slät.

Montering

  1. Häll ned vaniljsmeten i springformen, därefter svartvinbärssmeten i mitten av vaniljsmeten.
  2. Grädda i 30-45 minuter beroende på hur lös du vill ha kakan. Den ska vara lite kladdig i mitten. Servera gärna med färska bär.