Vaniljpannacotta med granatäpplesyrup

 Vaniljpannacotta med granatäpplesyrup
Foto: TV4

Vaniljpannacotta med granatäpplesyrup

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

12 ingredienser

Krämig pannacotta med yoghurt och vanilj à la blåa laget. Serveras med granatäpplesyrup, pistagenötter och mynta. Fräsch dessert som lätt slinker ner.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Yoghurtpannacotta

  • 3 dl grädde
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 3 gelatinblad
  • 100 g strösocker
  • 2 vaniljstänger

Granatäpplesyrup

  • 2 granatäpplen
  • 1 apelsin
  • 3 msk rosenvatten
  • 3 msk honung
  • 3 msk granatäpplemelass

Servering

  • pistagenötter
  • mynta

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten som täcker helt. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden, yoghurten, sockret och fröna men även vaniljstängerna och låt koka försiktigt i 15 minuter. Ta av från värmen och ta upp gelatinbladen och krama försiktigt ur överskottsvatten och smält ner dem i blandningen. Sila ner blandningen i en annan kastrull eller bunke och fördela dem i portionskoppar eller i en silikonform. Skölj formarna med kallt vatten innan du häller i blandningen. Låt stå kallt i minst tre timmar eller en timme i kyl och sedan en timme i frys, men var då försiktig så inte gelatinet fryser först och hamnar på botten.

Syrup

  1. Dela och krama ur saften ur granatäpplena och apelsinen i en kastrull. Det gör inget om kärnor kommer med, såsen ska silas sedan. Häll i honung och granatäpplemelass och låt långsamt koka ihop. Häll i honung och låt smälta ner. Addera till sist rosenvatten och sila såsen som ska vara något trögflytande. Är den inte det så reducera den en aning.

Montering av desserten

  1. Vänd försiktigt upp pannacottan på sidan i en tallrik med liten kant. Skeda upp såsen så den omsluter pannacottan och bildar en spegel på tallriken. Strö över några granatäpplekärnor i såsen. Strössla försiktigt över ca 1 tsk pistage på toppen av pannacottan och toppa med finhackad mynta.