Tre svenska små rätter

Tre svenska små rätter
Foto: TV4

Tre svenska små rätter

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

34 ingredienser

2 h

Klassiskt svenskt så att det visslar om det. Tre olika snittar - en med gubbröra, en med laxtartar med syrad gurka och pepparrotskräm samt en med smörstekta och gräddstuvade trattkantareller.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Gubbröra

  • 3 förp ansjovisfilé [ca 100 g]
  • 3 ägg, hårdkokta
  • 3 rödlökar
  • 7 potatisar, kokta kalla
  • 1 dl dill
  • 1 dl gräslök
  • romansallad
  • hårt tunnbröd

Laxtartar

  • 400 g laxfilé
  • 1 gurka
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • 0,5 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 25 skivor kavring
  • 1 ask krasse
  • laxrom

Pepparrotskräm

  • 1 färsk pepparrot
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl tjock naturell yoghurt
  • 0,5 citron
  • salt

Trattkantarelltoast

  • 1 kg trattkantareller
  • 5 dl grädde
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • smör
  • citron, pressad
  • 13 skivor formfranska
  • Västerbottensost, till garnering
  • persilja

Gör så här

Gubbröra

  1. Tärna potatis fint. Hacka rödlök, gräslök och dill. Lägg allt i en bunke.
  2. Skär ansjovisen i små fina bitar och spar spadet till senare. Lägg i även ansjovisen i bunken.
  3. Dela vitorna från gulorna på hårdkokta äggen. Använd bara två av vitorna men tre äggulor. Hacka äggvitorna och var för sig fint. Ner i bunken med äggen och blanda runt till en röra och späd med ansjovisspadet.
  4. Servera i små salladsblad av typ romansallad och strö hårt tunnbröd över röran.

Laxtartar

  1. Finhacka lök, gräslöken och dillen placera allt i en skål, rör om. Finhacka laxfilén och gurkan i ca 1 cm stora kuber. Tillsätt sedan laxen, gurkan och juice av en halv citron, smaksätt med salt.
  2. I en skål häll 2 dl crème fraiche, 1 dl yoghurt, 3 msk riven pepparrot, juice av halv citron och vispa upp tills någorlunda fluffig. Smaksätt med salt och om det behövs mer riven pepparrot.
  3. Komponera ihop rätten - kavring, pepparrotskräm, laxtartar, laxrom och sist krasse.

Trattkantarelltoast

  1. Börja med att rensa och repa kantarellerna på mitten, de ska vara ganska stora.
  2. Koka ner grädden tills hälften återstår, på låg värme.
  3. Stek kantarellerna och sila bort vätskan, tillsätt smör och stek dem torra, salta och peppra väl. I en annan panna stek löken, den ska vara genomskinlig och inte få färg. Tillsätt kantarellerna i löken, puttra i några minuter. Häll sedan på grädden och låt den koka in.
  4. Innan servering tillsätt persiljan och smaka av med salt, peppar och pressad citron. Stansa ut 25 små smörgåsar av formfranskan. Stek dem i smör och låt dem kallna.
  5. Lägg upp en äggformad klick med två skedar av kantarellröran på toasten. Dekorera med en bit tunnhyvlad västerbottensost och persilja. Servera genast.