Susannas risotto marinara

Susannas risotto marinara
Foto: TV4
Susanna Bill
Susanna Bill

Susannas risotto marinara

Av: Susanna Bill

Från: Sveriges mästerkock

12 ingredienser

1 h

En solgul risotto på egen kokt buljong på musslor och havskräftskal tar dig pronto till Italiens romantiska kust. Laga. Ät. Njut.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor
  • 6 råa havskräftor
  • 0,5 l hummerbuljong (inte för stark - hummerrisotto är något annat)
  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 champinjoner
  • 1,5 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • svartpeppar
  • 1 förp saffran
  • olivolja

Gör så här

  1. Musslorna
  2. Skrubba musslorna rena från ev sand och släng de som inte stänger sig när du knackar dem i diskbänken.
  3. Finhacka fänkål, champinjon, vitlök och 1 schalottenlök (spara en klyfta vitlök och 1 schalottenlök till havskräftorna). Spara fänkålsdillen till dekorering.
  4. Värm upp olja i en vid kastrull och låt fänkål, champinjonen, vitlök och schalottenlök svettas ordentligt.
  5. Häll i musslorna och ca 1 dl vin, på med locket och skaka kastrullen ordentligt. Häll sedan på 1 dl vin till och låt koka i ca 3 minuter.
  6. Så fort musslorna börjar öppna sig så plocka dem ur kastrullen. Musslorna skall vara precis kokta men inte överkokta. Plocka musslorna ur skalen och spara ett par stycken till dekorering.
  7. Spara musselspadet.
  8. Havskräftorna
  9. Skala havskräftorna och spara stjärtarna.
  10. Hetta upp olja, vitlök och schalottenlök i en stor kastrull.
  11. Krossa havskräftskalen med en kniv och rosta dem i kastrullen.
  12. Mortla saffranet.
  13. Häll på 3 dl vin och ca hälften av saffranet och koka ur skalen så att smaken vandrar över till buljongen. Inför serveringen halstras stjärtarna i het panna.
  14. Risotton
  15. Värm hummerbuljongen.
  16. Sila mussel- respektive havskräftbuljongerna och häll dem i en kastrull som hålls varm.
  17. Finhacka en schalottenlök och låt den svettas i en kastrull med olivolja. Häll i riset och rör till dess att riset börjar se genomskinligt ut.
  18. Häll över 1 dl vitt vin och rör tills att vinet har kokat in. Häll successivt i all mussel- och havskräftsbuljong och späd sedan med hummerbuljongen om mer vätska behövs.
  19. När risotton är krämig men fortfarande har en kärna i riskornen är risotton klar. Smaka av med salt och svartpeppar.
  20. Halstra havskräftorna och skär tre av dem i bitar. Vänd ner musslorna och havskräftsbitar.
  21. Lägg upp den krämiga risotton på en flat tallrik, dekorera med musslor i sina skal, hela havskräftsstjärtar, fänkålsdill och ringa ev över litet olivolja och svartpeppar.