Halstrad lax med pak soi

Halstrad lax med pak soi
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Halstrad lax med pak soi

29 ingredienser

1h 45 min

Lyxig lax med apelsinsmörsås, fänkålssallad och passions- och tomatsalsa.

En glad laxrätt med friska och lite oväntade smaker. Kan serveras både som en liten förrätt eller som en huvudrätt - det är bara att anpassa mängden. Vill man servera den här rätten som en varmrätt så ökar man mängden lax och pak soi till det dubbla och antingen dubblar fänkålssalladen eller lägger till kokt jasminris. Man kan välja bort pistagenötterna om man önskar - de är mest vackra.

Du kan ersätta den hemkokta fonden med koncentrerad fiskfond+vatten, men var försiktig med sältan!

Se fler recept och läs mer om programmet

Sveriges mästerkock 2012

Ingredienser

portioner

Halstrad lax

  • 300 g laxfilé
  • 3 msk pistagenötter, mycket fint hackade
  • ordentligt med smör, till stekning
  • salt (efter smak)

Pak soi

  • 1 stort stånd pak choi, bladen halverade och lätt blancherade i saltat vatten (eller två små)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 apelsin, zest (helst rivet med zestjärn, annars riktigt finrivet på rivjärn)

Apelsinsmörsås

  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl hemkokt fiskbuljong
  • 0,5 rödlök, hackad
  • smör, till stekning
  • 0,5-1 apelsin, saften av
  • 100 g smör, rumsvarmt, i bitar
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • strösocker (efter smak)

Passions- och tomatsalsa

  • 1 tomat, skalad, urkärnad och finhackad
  • 1 passionsfrukt, passerad i sil
  • salt (efter smak)

Fänkålssallad

  • 1 stort fänkålsstånd, tunt skivade eller hyvlad (eller 2 små)
  • 1 apelsin, tunt skivad
  • 1 rödlök, tunt skivad eller hyvlad
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 msk neutral matolja (ej olivolja)
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Halstrad lax

  1. Skär laxen i fyra avlånga bitar, salta den och rulla den i pistagenötter.
  2. Stek laxen hastigt runtom i smör på hög värme.
  3. Tag laxen från pannan, låt den vila 10 minuter och skiva sedan upp den i centimetertjocka skivor. Om det är svårt att ta sig igenom skalet av nötter kan man också skiva den på längden - poängen är att få en vacker kontrast mellan de gröna nötterna och den rosa laxen.

Pak soi

  1. Fräs vitlöken i smör på låg värme så att smöret tar smak men utan att vitlöken bryns.
  2. Lägg i pak choi och apelsinzest och vänd runt så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bryn löken i smör i en kastrull.
  4. Häll på fiskbuljong och vin och reducera till hälften.
  5. Sila av såsen och reducera ytterligare tills det bara är ca en halv centimeter sås på botten av kastrullen.
  6. Slå på apelsinsaften och låt såsen bli varm. Vispa ned smöret pö om pö på låg värme och smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt lite socker.

Passions- och tomatsalsa

  1. Blanda tomat med så mycket passionsfrukt att den får en tydlig smak men inte blir för rinnig. Smaka av med salt.

Fänkålssallad

  1. Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt salladen stå och dra i en halvtimme, rör om då och då.

Servering

  1. Servera laxen uppskuren på en bädd av pak soi, med såsen och salladen vid sidan av och små klickar av salsan.