Smörstekt kummelfilé med palsternackspuré och smörsås

Smörstekt kummelfilé med palsternackspuré och smörsås
Foto: TV4

Smörstekt kummelfilé med palsternackspuré och smörsås

Av: Per Järn

Från: Sveriges mästerkock

19 ingredienser

Per Järn serverar sin kummel smörstekt, med palsternackspuré, beurre blanc-sås och smörslungade primörer till.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kummelfilé [4 bitar]
  • smör
  • salt
  • peppar

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka, grovt tärnad [2x2 cm]
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-3 dl mjölk
  • 2 msk crème fraîche, rågade mått
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

Beurre Blanc

  • 2 dl vitt vin
  • 75 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 3 persiljekvistar, bankade

Grönsaker

  • 600 g primörer (haricots verts vaxbönor eller liknande)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk citron, saft
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

Palsternackspuré

  1. Häll i palsternackan i en kastrull, slå på grädden och fyll upp med mjölk så att vätskan precis täcker palsternackan.
  2. Koka upp långsamt och låt sjud tills den nästan är lite överkokt.
  3. Häll av det mesta av vätskan och spara den, lämna lite i grytan bara.
  4. Mixa med en stavmixer och späd lite till önskad konsistens med den avhällda grädden.
  5. Passera genom en finmaskig sil med hjälp av en slev.
  6. Värm upp purén lite försiktigt och rör i crème fraiche, smör och smaka av med salt och vitpeppar.

Beurre Blanc-sås (smörsås)

  1. Häll vinet, persiljestammarna och löken i en kastrull. Reducera på medelvärme tills 1 dl vin återstår.
  2. Sila vinet för att få bort löken. Häll tillbaka vinet i kastrullen och sänk värmen till lägsta möjliga.
  3. Klicka i en liten bit av smöret och vispa tills det smälts in i vinet. Fortsätt så utan avbrott tills allt smör är invispat. Ta av kastrullen om den blir för varm (det börjar koka).

Grönsaker

  1. Koka i saltat vatten – de ska fortfarande vara lätt krispiga.
  2. Häll av vattnet, dra i resten av ingredienserna och låt dem ånga lite.

Smörstekt kummel

  1. Lägg smör i en stekpanna, låt det bli ljusbrunt.
  2. Stek fisken i 1 – 1 ½ minut på varje sida. Innertemperaturen ska vara 45 grader.