Markiz vinbräserade tupp - Coq au vin

1,5 h
4
Markiz coq au vin
Foto: Alexander Lavold

Markiz vinbrässerar en tupp och blandar den med bacon, svamp och lök. Grytan smaksätts sedan med vitlök, timjan och chili.

12 februari 2014
1,5 h
4

Du behöver

  • 1 kg färsk tupp
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 2-3 dl hönsfond
  • 0,25 färsk chili
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 8-12 pärl- eller scharlottenlökar
  • 150 g champinjoner
  • 100 g bacon eller sidfläsk
  • 2 msk maizenamjöl
  • persilja, hackad
  • ev arrowrot
  • 800 g fast potatis (med skal)

Gör så här

  1. Ugnsbakad potatis
    Sätt ugnen på 225°.
  2. Tvätta och borsta potatisarna, klyv de sedan på längden.
  3. Lägg de i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Stänk över olja, salt och peppar.
  4. Ugnsbaka potatisen i ca 25 minuter tills de är mjuka. Salta och servera.
  5. Coq au vin
    Förbered och skär tuppen i portionsbitar (8 bitar/fågel). Blanda mjöl, salt, peppar och vänd sedan tuppbitarna i blandningen.
  6. Värm upp en stekpanna med matfett och bryn fågelbitarna i omgångar. Sänk värmen något.
  7. Lägg sedan över bitarna i grytan. Häll på vinet och tillsätt fond, kryddor, chili (hackad) och pressad vitlök. Lägg lock på och låt sjuda i 40-60 minuter.
  8. Putsa svampen och skär i halvor eller kvartar. Ansa och skala löken. Bryn lök, svamp och tärnat bacon/sidfläsk var för sig i en stekpanna.
  9. Lägg över dem vartefter. Låt koka i ca 10 minuter eller till köttet är färdigt.
  10. Red av såsen mot slutet med arrowrot utskakat i lite kallt vatten om du känner att såsen är för tunn.
  11. Servera med den ugnsbakade potatisen och toppa med persilja.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept