Gösfilé på bädd av spenat och bacon

Gösfilé på bädd av spenat och bacon
Foto: TV4

Gösfilé på bädd av spenat och bacon

18 ingredienser

Åkes stekta gösfilé serveras på en bädd av spenat och bacon. Ett vinnarrecept från tv-programmet Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner
  • 1 gösfilé (+ rens från fisken)
  • 1 bakpotatis
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör (till mos och stekning)
  • 50 g bacon
  • 1 dl spenat
  • 1 purjolök, finstrimlad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • olivolja
  • strösocker
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • romansallad
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 bit färsk pepparrot

Gör så här

Fisk

  1. Fjälla och filea fisken med skinnet kvar.
  2. Putsa och slitsa skinnet.

Sås

  1. Koka upp en fond med vatten, purjorens (den översta blasten) och vitt vin.
  2. Lägg i fiskrenset.
  3. Sjud i 5 minuter.
  4. Låt stå i 10 minuter och sila sedan av.

Potatis

  1. Skala potatisen och koka i saltat vatten.
  2. Stek hackad purjolök i smör.
  3. Mosa potatis, smör efter smak och purjo.
  4. Smaka av med salt och peppar

Sås, forts

  1. Reducera fiskfonden.
  2. Tillsätt eventuellt ytterligare vin och sedan grädden.
  3. Smaka av med salt och peppar efter att såsen tjocknat.

Tillbehör

  1. Stek spenaten i smör.
  2. Stek det tärnade baconet i smör och låt rinna av.
  3. Lägg upp spenaten och garnera med bacon.

Fisk, forts

  1. Stek gösen i smör.

Uppläggning

  1. Placera gösen ovanpå spenaten.
  2. Gör ett torn av moset och häll upp såsen på tallriken och lite över spenaten.
  3. Dressa sköljd romansallad med olivolja, socker, salt och peppar.
  4. Riv lite pepparrot och servera med dill och citron.