Anders G´s Burgare

POPULÄRT
Anders G's burgare
Foto: Alexander Lavold
Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

Anders G´s Burgare

Av: Anders Gustafsson

Från: Sveriges mästerkock

33 ingredienser

Anders G:s smarriga hamburgare med ost, bacon och en hemgjord hamburgerdressing. Serveras med nyfriterade pommes och coleslaw.

Ingredienser

portioner

Hamburgare

  • 600 g högrev (av bra kvalitet)
  • 100 g cheddarost
  • 8 skivor bacon
  • 2 saltgurkor
  • 4 salladsblad
  • 2 tomater, skalade
  • salt
  • peppar
  • smör för stekning
  • hamburgerbröd

pommes frites

  • 4-6 fasta potatisar
  • rapsolja
  • salt

ketchup

  • 4 kvisttomater (alternativt 1 burk med hela plommontomater)
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 1 citron, saften
  • ca 1 dl strösocker
  • salt
  • peppar

coleslaw

  • 0,5 kålhuvud
  • 2 morötter
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl matyoghurt
  • salt
  • peppar
  • olivolja

dressing

  • 1,5 dl av den hemlagade ketchupen
  • 0,5 dl majonnäs (gärna hemvispad)
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1-2 saltgurkor
  • salt
  • peppar

Gör så här

Hamburgare

  1. Mal högrevet i en köttkvarn (helst finmalt), forma 4 st lika stora hamburgare av färsen. Obs, blanda inte runt färsen för mycket. Ju mindre man blandar ju luftigare blir hamburgaren.#
  2. Stek hamburgarna på mediumvärme till önskad stekgrad (jag gillar medium), lägg på osten någon minut innan hamburgaren är färdig så att den hinner smälta.
  3. Tillaga baconet i ugnen på 200 grader tills det är lagom krispigt (det får inte gå sönder för lätt).

Pommes frites

  1. Tvätta av potatisen ordentligt.#
  2. Skär potatisen i stavar om cirka 0,5 till 1 centimeter tjocka.
  3. Förkoka potatisen i cirka 3 minuter. Häll av och lägg undan på ett papper så att allt vatten försvinner.
  4. Hetta upp olja till cirka 180 grader. Lägg i potatisstavarna och fritera tills dom är gyllenbruna, men inte brända. Ta upp en och smaka av. De ska helst vara mjöliga inuti och krispiga utanpå.
  5. Ta upp resten och lägg på hushållspapper. Salta efter smak.

Ketchup

  1. Skålla och skala tomaterna.
  2. Hacka ner lök, vitlök och chili. Fräs upp i en kastrull utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomaterna och låt koka upp.
  4. Låt stå och sjuda i 10-15 minuter. Smaka sedan av med socker och citron. Låt sjuda ytterligare 10-15 minuter.
  5. Mixa allt noggrant med en stavmixer till en fin och jämn ketchup. Ställ undan och låt svalna.

Coleslaw

  1. Strimla kålen och morötterna tunt. Lägg i en skål.
  2. Tillsätt majonäs och youghurt och blanda väl. Se till att coleslawen inte blir för rinnig.
  3. Smaka av med salt och peppar samt lite olivolja.

Dressing

  1. Blanda ketchup, majonäs och cremé fraiche i en skål.
  1. Hacka gurka grovt och tillsätt i såsen. Blanda runt och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Lägg upp bröden (botten) på tallrikar, lägg på dressing, sallad, en skiva tomat och två tunna skivor saltgurka. Lägg sedan på hamburgaren och toppa med bacon. Bred på lite dressing på översta brödet och lägg även på det. Servera med tillbehör.