Hjorttartar med vaktelägg och gåslever

Hjorttartar med vaktelägg och gåslever
Foto: TV4

Hjorttartar med vaktelägg och gåslever

18 ingredienser

Hjorttartar med vaktelägg, lättkokt brysselkål, rostade enbär och en gåslevervinägrett.

Ingredienser

portioner
  • 150 g hjortfilé
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk kapris
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • flingsalt
  • 3 vaktelägg
  • 1 msk enbär (torkade)
  • brysselkål, lättkokt
  • 50 g gåslever (foie gras)
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1-2 tsk rödvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja
  • ca 2 msk vatten
  • 0,5 krm strösocker [ca 0.5 g]
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

Tartar

  1. Putsa hjortfilén ren från alla hinnor.
  2. Skrapa hjortfilén med en riktigt vass kniv så att det blir en fin färs. Se till att inga senor eller större bitar följer med.
  3. Finhacka kaprisen och blanda ner tillsammans med senapen och salt och peppar.
  4. Smaka av, tillsätt vid behov mer kryddor.
  5. Forma tre nätta cylindrar.
  6. Toppa med ett tunt men tätt lager av rödlök.
  7. Lägg på några saltflingor.
  8. Skilj försiktigt vakteläggulor från vitor.
  9. Toppa varje tartar med en vakteläggula i skalhalva.
  10. Plocka bladen av brysselkålen.
  11. Salta och peppra efter smak.
  12. Garnera tallriken med bladen.
  13. Rosta enbären på plåt i ugnen ca 25 minuter.
  14. Morta lätt och garnera tallriken med enbärskrosset.

Vinägrett

  1. Mixa gåslever, senap och vinäger till en slät konsistens.
  2. Under mixning, häll i en tunn stråle försiktigt ned oljan, och till sist vattnet.
  3. Smaka av med socker, salt och peppar.