Mandelflarn med vaniljkräm och bärsås

Mandelflarn med vaniljkräm och bärsås
Foto: Tv4

Mandelflarn med vaniljkräm och bärsås

18 ingredienser

Härligt spröda mandelflarn med vaniljkräm och bär.

Ingredienser

vaniljkräm

  • 7 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,2 dl vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vispgrädde, vispad

Mandelflarn

  • 2,5 dl strösocker
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl sötmandel, rostad och hackad

Bärsås

  • 2 dl hallon
  • 1 dl blåbär
  • 1 dl björnbär
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Vispa samman ägg, mjöl och socker.
  2. Skrapa ur och dela vaniljstången och koka upp den med den första mängden grädde samt mjölken.
  3. Häll över äggblandningen under vispning och vispa tills krämen har tjocknat ordentligt. Avsluta med att blanda i det rumsvarma smöret.
  4. Ställ den i kylen för att svalna av. Innan servering vänder du i 3 dl vispad grädde.

Mandelflarn

  1. Vispa ihop rumsvarmt smör och socker. Vispa sedan i äggen, mjöl och mandel.
  2. Stryk ut till tunna flarn i önskad form på bakplåtspapper.
  3. Baka gyllene i ugnen på 175 grader i ca 7 min.
  4. När du tagit ut flarnen rulla dem snabbt till rullar innan de stelnar. Baka inte för många åt gången då de stelnar jättesnabbt när de kommer ut ur ugnen.

Bärsås

  1. Koka samman bär med socker och lime. Spara gärna lite bär för att dekorera tallriken med.
  2. Passera bärsåsen genom en sil och låt den svalna av i kylen.