Kanelstekta äpplen med glass och flarn

Kanelstekta äpplen med glass och flarn
Foto: TV4

Kanelstekta äpplen med glass och flarn

14 ingredienser

Smakrika äpplen med len vaniljglass och krispiga mandelflarn.

Ingredienser

portioner
  • 5 äpplen
  • 80 g smör
  • malen kanel
  • 1 dl råsocker (el muscovado)
  • 50 g sötmandel
  • 50 g strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk gräddmjölk
  • 10 äggulor
  • 425 g strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl grädde
  • 3 dl vaniljstång

Gör så här

Äpplen

  1. Kärna ur äpplena.
  2. Klyfta eller skiva dem.
  3. Stek äpplena mjuka i smör, socker och kanel. Låt sockret karamelliseras.

Flarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa mandeln.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör under svag värme till en flarnsmet.
  4. Klicka ut flarnsmeten med stora mellanrum då de flyter ut.
  5. Grädda på silipad eller bakplåtspapper i ca 10 minuter.
  6. Låt dem svalna lite.
  7. Lossa och böj dem över en brödkavel.

Vaniljglass

  1. Vispa ägg och socker luftigt.
  2. Koka ihop grädde och mjölk tillsammans med delade och urskrapade vaniljstänger.
  3. Ta av från värmen.
  4. Montera den något avsvalnade gräddmjölken ner i äggsmeten, i kastrull och värm tills det sjuder (80-90 grader).
  5. Sila av och kör i glassmaskin.

Innan servering

  1. Strö lite socker över äppelskivorna och bränn på med blåslampa eller salamander.
  2. Skopa upp eller gör queneller av glassen.