Älgråbiff på 3 vis

Älgråbiff på 3 vis

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

20 ingredienser

Råbiff på älg serverad på 3 olika sätt. Går att ätas separat men är mycket gott att ätas tillsammans.

Finns det gott om tid kan råbiffen skrapas istället för att malas. Tag då en vass kniv och skrapa köttet, mot fibrerna, till en fin färs. Tänk på att svinnet vid detta tillvägagångssätt blir betydligt mycket större. Att skrapa råbiff fungerar bäst på innanlår.

Ingredienser

Råbiff

  • 400 g älgfilé (eller innanlår)
  • worcestersås (efter smak)
  • salt
  • svartpeppar

Syrad rödbeta och kapris

  • 1 rödbeta, tärnad
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 20 g kapris

Senapsmajonnäs, schalottenlök och friséesallad

  • 1 äggula
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 msk vinäger
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • frissésallad

Pepparrot och vaktelägg

  • 1 färsk pepparrot, riven
  • 4 vaktelägg

Gör så här

Råbiff

  1. Mal köttet två gånger. Blanda sedan med några stänk Worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar. Forma till små biffar, ett matskedsmått fungerar som en bra form.

Syrad rödbeta och kapris

  1. Tärna rödbetan i små bitar, ungefär lika stora som kaprisen. Lägg i en skål tillsammans med vinägern, sockret och saltet. Låt ligga och dra i minst 30 minuter. Lägg upp på biffen tillsammans med grovt hackad kapris.

Senapsmajonnäs, schalottenlök och friséesallad

  1. Separera gulan från vitan. Lägg gulan tillsammans med vinägern i en skål. Vispa och häll på oljan, i en tunn tunn stråle, mycket mycket långsamt. När majonnäsen börjat tjockna kan oljan hällas på i lite snabbare takt, men var försiktig.
  2. Smaka av med senapen, salt och peppar. Lägg upp majonnäsen på råbiffen och servera tillsammans med fint hackad schalottenlök och frséesallad.

Pepparrot och vaktelägg

  1. Riv pepparrot och lägg i en liten hög på råbiffen. Kläck vaktelägget och separera gulan från vitan. Spara halva skalet! Lägg gulan i skalhalvan och sätt den ovanpå högen med den rivna pepparroten.