Lammracks "ta för dig-style" på bricka

Lammracks "ta för dig-style" på bricka
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Lammracks "ta för dig-style" på bricka

53 ingredienser

Servera lamracks på två sätt med en massa smakrika och färgsprakande tillbehör på en bricka så du och dina gäster kan frossa och ta för er i er egen takt! En rätt där humör och plånbok kan styra, har du inte lamm – ta kyckling ben. Vill du inte ha morötter – gör en sallad! Inget rätt eller fel – bara gott! Hittar du inte Blå kongo går det även bra med annan delikatesspotatis tex Cherie eller Amandine. /Sandra

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Ört- och vitlöksracks

  • 2 lammracks, omarinerade, ostyckade, rensade och skrapade lammracks (ca 7 revben på varje)
  • 2 dl rött vin
  • 2 vitlökar
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Lammracks med pistagecrust

  • 2 lammracks, omarinerade, ostyckade, rensade och skrapade lammracks (ca 7 revben på varje)
  • 2 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk parmesanost
  • 100 g pistagenötter, skalade, osaltade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 kruka mynta

Apelsinglaserade morötter

  • 1 knippe fina knippmorötter, skalade och ev halverade
  • 1 apelsin, saften av
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • fänkålsfrö, mortlade
  • olivolja

Confiterade tomater

  • 150 g små tomater (i blandade färger)
  • 1 vitlök
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka oregano
  • 3 dl olivolja
  • 1 dl balsamvinäger

Krossad potatis

  • 1 kg blå kongo, gärna små
  • 2 dl olivolja
  • 100 g smör
  • flingsalt

Chevresås

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g chèvreost
  • 1-2 msk tryffelhonung
  • 1 krm salt

Myntayoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 1 gurka
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Rucolapesto

  • 200 g rucolasallad
  • 1 dl naturella pistagenötter
  • 100 g pecorinoost
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • 1 citron, saft och zest

Servering

  • addichio (röd sallad)
  • rucolasallad

Gör så här

Ört- och vitlöksracks

  1. Skär snitt i fettkappan. Marinera i vinet, olja örter i 10 min. Stick in örter och vitlök i racksen, salta och peppra rejält. Stek alla sidor i panna med smör o olja och kör i ugn 150 grader till innertemperatur 57 grader. Vila MINST 15 min. Skär upp racksen innan servering.

Lammracks med pistagecrust

  1. Skär snitt i fettkappan. Marinera racksen i vinet, salt och peppar i 10 min. Massera in dijonsenap på köttet. Mixa parmesan, pistage, mynta och ströbröd till ett strössel och vänd racksen i det. Klappa in det ordentligt. Grilla i panna med smör och olja och kör i ugn 150 grader tills innertemperaturen är 57 grader. Vila MINST min.

Apelsinglaserade morötter

  1. Rör runt alla ingredienser i en ugnsfast form, baka mitt i ugnen i ca 20 min, 175 grader.

Confiterade tomater

  1. Hacka örterna och vitlöken. Blanda allt och lägg det i en ugnsfast form. Baka i låg värme tills tomaterna mjuknat, ca 60 min.

Krossad potatis

  1. Skölj och koka potatisen försiktigt i 5-7 min. Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem med en stekspade så de krossas. Häll på olivolja, vänd runt, klicka på lite smör och salta, peppra. Baka i ugnen på 175 grader tills krispiga.

Chevresås

  1. Mosa osten med lite av crème fraichen, fyll på efterhand. Rör i honungen och ev salt.

Myntayoghurt

  1. Finhacka mynta och riv vitlöken. Skala och kärna ur gurkan och dela den i 0,5x0,5 cm kuber. Blanda allt och smaka av.

Rucolapesto

  1. Mixa rucola, pistagenötter och ost. Rör för hand i lagom med olja till en krämig pesto, smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Lägg ut sallad och rucola på en träskärbräda modell större. Ställ racksen på två ställen, luta dem mot varandra så benen spretar uppåt och det blir enkelt att ta dem. Fördela grönsakerna, potatisen och små skålar vackert och HUGG IN!