Frikadeller i tomatsås

Frikadeller i tomatsås
Foto: Daniel Ohlsson

Frikadeller i tomatsås

Av: Mirjam Halldén

17 ingredienser

Supergoda köttbullar à la Lady och Lufsen. Recept från kokboken Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 äpple, grovrivet (litet)
  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm torkad oregano
  • salt
  • peppar

Frikadeller

  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 300 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm paprikapulver

Servering

  • 350 g spaghetti, nykokt
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

Tomatsås

  1. Låt hälften av löken och äpplet svettas i olivolja i en kastrull i 1–2 minuter.
  2. Häll på tomater och vatten, krydda med basilika och oregano. Salta och peppra. Låt såsen koka ihop ca 5 minuter.

Frikadeller

  1. Rör ihop ströbröd med grädde i en bunke, låt svälla i några minuter.
  2. Blanda ner färsen med resten av den hackade löken, rivet äpple, ägg och kryddor. Krydda med salt och peppar och rör till en jämn smet.
  3. Forma färsen till små köttbullar och lägg ned i tomatsåsen. Låt dem puttra i såsen i ca 10 minuter.
  4. Skaka pannan då och då så att alla frikadeller blir kokta. Ta upp en och dela och kontrollera om de är klara.
  5. Koka spaghettin i rikligt med väl saltat vatten. Häll av i durkslag och vänd runt väl med frikadeller och tomatsås.
  6. Servera genast med riven parmesan.