Scan fläsk 2scan logo svg

Visste du detta om svenskt fläskkött?

  1. Griskött är det mest konsumerade köttsorten i världen.
  2. Fläsk är proteinrikt men också rikt på vitaminer och mineraler som järn, zink, B12 och D-vitamin.
    Scan fläsk
  3. Olika länder har olika specialitéer. Spanien har Iberico, Italien sin prosciutto, USA pulled pork, England bacon och vi i Sverige har våra klassiska smörgåspålägg och julskinka. Men även fläskfilé i olika varianter är populär vardagsmat här.
  4. Sverige har de strängaste djurskyddslagarna i EU (och kanske hela världen). I Sverige har vi exempelvis lagkrav på att grisar ska kunna ha halm för att kunna böka runt och att våra djur har större ytor att röra sig på när de vistas inomhus.
  5. Sverige har också lägst användning av antibiotika i hela EU. I många av de länder som vi importerar kött ifrån ges djuren
    antibiotika i fodret för att de ska växa bättre. Det är strikt förbjudet i Sverige och här behandlar vi enbart sjuka djur - inte hela flocken.
  6. Att välja svenskt fläskkött gör skillnad. Svenska gårdar har 50% lägre klimatpåverkan än resten av EU. Att välja svenskt gynnar inte bara klimatet, produktionen, de enskilda bönderna, gårdarna och djuren, utan också hur våra bönder kan fortsätta jobba ännu mer klimatsäkert i framtiden.
  7. Välj alltid kött i butiken med den gul-blå märkningen "Kött från Sverige".

HALLA GÅRD i Västergötland

Scan Halla gård stallet
Halla gård drivs av den prisbelönta bonden Anders Gunnarsson och hans familj. Gården föder upp grisar och har även växtodling (som blir till grisarnas djurfoder).
Grisarna på Halla gård bor i ett stort och ljust stall där de kan röra sig fritt och själva välja om de vill vara inomhus eller
utomhus. De har tillgång till svalkande duschar när det är varmt, och sköna värmegolv när det är ruggigt ute.
De har fri tillgång till hagar året runt där de kan böka och beta och springa runt helt enligt sitt naturliga beteende. Här mår grisarna prima - alla har knorr.

Scan Halla gård Anders o grisarna

Halla gård tänker på hela kretsloppet. Grisarnas gödsel omvandlas till biogas i Halla gårds egen biogasanläggning, som i sin tur används för gårdens el och uppvärmning. Överskottet räcker också till att förse hus och gårdar i närheten med el.
Resterna från biogasprocessen används på fälten som effektiv naturlig näring till odlingen av grisarnas foder, t ex åkerböna och lupin. Gården är helt självförsörjande på foder.


Nedanför kommer recept + film