I samarbete med Scan

Svenska bönder håller världsklass!

Det är inte konstigt att just Per Brunberg vann ”Årets nötleverantör 2015”. När gården nästan brann ner 1989 valde Per att förvandla gården till en ekogård – ett tätt samarbete mellan Per och Scan har gjort gården till ett av Sveriges bästa lantbruk.

Per är stolt ägare av Björketorp Gård. En gård med 150 kor, 150 kvigor, 10 hästar, 6 hundar, 4 katter och kräftor. Det var Pers farfar som först köpte gården 1909 och sedan dess har den drivits av familjen i generationer.
Björketorp gård är en ekogård. Här föds alla kalvar utomhus, året om, kossorna går fritt och väljer själva när de vill bli mjölkade och djurens mat är KRAV-märkt och naturlig. Hit till gården vallfärdar privatpersoner och fyller på sina mjölkflaskor i mjölkautomaten, här kan man köpa Pers egna ekologiska glass, ägg, potatis eller pressad rapsolja.

Jag har motbevisat alla rykten att ekogårdar inte skulle vara lönsamma

Efter ett tufft år i slutet av 80-talet fick Per ny energi och sadlade om gården till en ekogård. Samarbetet med Scan var smidigt och båda parterna fick fantastisk feedback på det möra, smakrika och ekologiska köttet. Och Per har inte ångrat sig en enda gång.
Idag har Per 3-5 anställda på gården och när han någon gång har semester reser han gärna utomlands och besöker andra gårdar.


- Den djurhållningen vi har i Sverige är fantastisk! Och Sveriges lantbruk är i särklass bäst i världen! Även de gårdar som inte är klassade som "ekogårdar" går igenom rigorösa kontroller av olika instanser varje år. Pers passion för gården och djuren är varm och full med glädje, Per fortsätter berätta:

-  Jag har motbevisat alla rykten om att ekogårdar inte skulle vara lönsamma. Sedan vi blev en ekogård är djuren friskare, lever längre och producerar mer mjölk. Även jordbruket ger större skördar än någonsin förr. Andra bönder runt i kring undrar hur det är möjligt.

Per berättar också om valet att bli en ekogård och de förändringar som gjordes på gården.

- Vi har jobbat mycket med klimatet på gården, gav djuren mer utrymme att strosa fritt, gummigolv, bås så att de unga djuren kan äta ifred från de stora, KRAVmärkt mat till djuren och bättre dränering bland annat. Det är ett enormt tryck med kemikalier i samhället, allt är besprutat och behandlat idag, från våra kläder till möbler och det vi äter. Att bli ekogård är det bästa jag gjort! Jag upplever ingenting negativt eller svårt med att vara ekogård, tvärtom! Vi har kor som är över 10 år som fortfarande mjölkar bra - det är ett kvitto på att djuren mår bra!

En vanlig dag på gården går ut på mat och skötsel av djuren och en runda på kontoret med allt pappersarbete. Men Pers bästa stunder på gården är när han får möta skolklasser och får besök av kunder.

- Det här är det bästa med jobbet, att få träffa människor och barn i skolklasser och få möjlighet att berätta om gården och alla djur. Och alla lyssnar hänfört och ställer frågor. Det är många vaneföreställningar vi bönder kämpar med. Men efter ett besök på gården då vet man bättre - djuren mår bra och hanteras med yttersta respekt för deras naturliga beteenden. Det blir en stor a-ha upplevelse för många, berättar Per glatt.

Förutom sin mjölkproduktion säljer Per kött av absolut högsta kvalitét till Scan - något som belönats med utmärkelsen "Årets nötleverantör 2015". Han har även maskinuthyrning, stuguthyrning och speciellt glasstillverkningen med 70 sorters smaker ökar drastiskt. Han har även planer på att producera egen ost. Per sprudlar av energi, ny idéer och positivt tänkande. 

-Det är ett drömjobb samtidigt som det är ett enormt slit. Tänk att få se allt växa, se att djuren må bra och grödorna bli ännu bättre - och framförallt att kunderna gillar det jag producerar. Tänk att få vara en del i processen och leverera prickfria produkter som det ligger både stor omsorg, passion och ekologiska värderingar bakom - det är världsklass!