”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp

”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

”Svensk kvarngrynsotto” med stekt svamp

10 ingredienser

25 m

Risotto på kvarngryn med Västerbottensost och svamp. Lättlagad och lyxigt på samma gång!

Ingredienser

portioner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)
  • 50 g Västerbottensost
  • 200 g svamp
  • olivolja
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut.
  2. Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen. Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv västerbottensosten. Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
  3. Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt. Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.