Svartvinbärspäron med salt kola och ingefära

Svartvinbärspäron med saltkola och ingefära
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Svartvinbärspäron med salt kola och ingefära

17 ingredienser

En lyxig dessert med inlagda päron smaksatta av svartvinbärsblad, fryst päronpuré, salt kolasås och mandel. Klassiskt, fräscht och modernt!

Ingredienser

portioner

Kolasås

  • 90 g sötad ingefära, mixad till en puré med lite av lagen
  • 110 g smör, brynt
  • 50 g rörsocker
  • 50 g muscovadosocker
  • 200 g grädde
  • flingsalt

päron

  • 8 hårda inkokningspäron
  • 500 g frysta svarta vinbär
  • 1-2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Fryst päron smaksatt med svartvinbärsblad

  • 500 g päronpuré
  • 1 dl vatten
  • 50 g svartvinbärsblad
  • 50 g strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2-3 msk citron, saft

Servering

  • mandelspån

Gör så här

Kolasås

  1. Koka ihop ingredienserna tills 2/3 återstår. Smaka av med flingsalt, det ska smaka saltkola.

Päron

  1. Koka upp svarta vinbär, socker, vatten. Skala päronen fint och lägg dem i lagen och sjud i ca 20-30 minuter eller tills päronen känns mjuka när man sticker dem med en kniv. Låt päronen svalna i lagen, de kan gärna göras med fördel dagen innan. Tag upp och kvarta päronen på längden och ta bort kärnhuset.

Frysta päron

  1. Koka upp ingredienserna under vispning och låt allt dra i minst 30 minuter. Sila och frys i glassmaskin. Man kan också med fördel servera den som en granité, dvs frys den i en låg form och skrapa sedan med en gaffel så att det blir som ett ”snö”.

Servering

  1. Servera päronen skivade på en tallrik, rippla över lite av svartvinbärssåsen, avsluta med de frysta päronen och flagad mandel. Servera kolasås vid sidan av.