Svampsoppa med vitlöksbaguette

Svampsoppa med vitlöksbaguette
Foto: TV4

Svampsoppa med vitlöksbaguette

Av: Rickard - Partille/Lerum

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2h

Mustig svampsoppa, med två sorters svamp, serveras med varmt vitlöksbröd.

Dryckesförslag: Zeunerts Höga Kusten, nr 1439

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Svampsoppa

  • 500 g portabellosvamp
  • 500 g champinjoner
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 5 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 5 dl buljong, vätskan som vinet, vattnet och svampen kokat i
  • 1 l grädde
  • 100 g smör
  • 2 msk sherryvinäger
  • majsstärkelse
  • svartpeppar
  • salt

Vitlöksbröd

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g smör

Gör så här

Vitlöksbröd

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt degen jäsa, under duk, i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader.
  5. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela degen i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dom på plåtar med bakplåtspapper.Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Grädda baguetterna i ugnen i ca 15 minuter.
  6. Dela de gräddade bröden i skivor och bred på vitlökssmör medan brödet fortfarande är varmt.

Svampsoppa

  1. Skiva och stek svampen tillsammans med vitlöken.
  2. Häll på vattnet och vinet och lägg i knippen med timjan. Låt sjuda i 1 timme.
  3. Häll av buljongen, som du sparar, och ta bort vitlöksklyftorna.
  4. Stek upp svampen igen och spara till senare.
  5. Koka ner buljongen du sparat så du har 5 dl kvar och tillsätt grädden.
  6. Koka upp och red av den med maizena.
  7. Tillsätt rumstempererat smör och smaka av med sherryvinäger, svartpeppar och salt.

Servering

  1. Servera den varma soppan med lite finhackad timjan som garnityr, och med varmt vitlöksbröd till.